Ny forskning på light-läsk visar skrämmande resultat

Av: Jonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Lundahl / TT

Ny forskning kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens, skriver brittiska Dailymail.

En ny studie från Boston University visar att lightläsk inte bara påverkar kroppen utan också hjärnan. I studien, där 4372 personer medverkade, har forskare analyserat hur många artificiellt sötade och sockrade drycker testpersonerna fått i sig under en tioårsperiod. Resultatet visade att de människor som dricker minst en light-dryck om dagen har tre gånger så hög risk att drabbas av demens och stroke, jämfört med de som dricker läsk mindre än en gång i veckan.

Det sambandet gick inte att dra med vanligt sötade drycker. Men det resultatet ska tolkas med försiktighet då studien bygger på ett frågeformulär.

– Även om vi inte hittar ett samband mellan stroke eller demens och konsumtion av vanligt sockrade drycker, betyder det inte att det är ett hälsosamt alternativ.

”De är säkra att förtära”

I samband med att studien publicerades gick American Beverage Association, som representerar dryckesindustrin i USA, ut med ett uttalande.

"Myndigheter som FDA, WHO och EFSA har alla genomfört grundliga tester av kalorisnåla sötningsmedel. De har alla nått samma slutsats - de är säkra att förtära"

De påpekar också att studien inte kan leda sina slutsatser i bevis.

Detta betyder inte att vanlig läsk är ett bättre alternativ. Läsk har en lång rad hälsorisker och enligt en studie från 2015 ligger sockrade drycker bakom ett stort antal dödsfall varje år exempelvis genom diabetes, cancer och hjärtsjukdomar.

– Bara för att vi inte hittade något samband mellan sockrad dryck och demens eller stroke betyder det inte att det är ett hälsosamt alternativ, säger Matthew Pase enligt Daily Mail.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN