Terrorattacken på Champs-Élysées

Tre poliser skjutna i Paris – en död

Av: 

Niklas Eriksson

Joakim Magnå

Gustaf Tronarp

NYHETER

Skytten körde upp bredvid en polisbuss på Champs-Élysées och öppnade eld med automatvapen.

Tre poliser träffades – en av dem dog av sina skador.

Gärningsmannen ska ha varit flaggad som extremist av myndigheterna. Tre av hans familjemedlemmar har gripits av polis.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Strax efter klockan 21 på torsdagskvällen uppmanade polisen i Paris människor att undvika Champs-Élysées.

Detta sedan en man i bil kört upp jämsides med en polisbuss på paradgatan, hoppat ut och öppnat eld med automatvapen.

– Han klev ut ur en Audi med en kalasjnikov. Jag hörde sex skott men först trodde jag det var smällare. Sen förstod vi vad som hände, säger en person som blev vittne.

Tre poliser skadades. En av dem dog och två vårdades i natt med svåra skador. Franska myndigheter uppgav under kvällen att de uppgifter som är kända tyder på att skytten medvetet gick till attack mot poliserna.

Gärningsmannen sköts till döds av polisen i skottväxlingen som följde. En kvinnlig turist ska ha skadats lindrigt vid attentatet.

Ytterligare en misstänkt överlämnade sig själv

På fredagsmorgonen uppgav en talesperson för det franska inrikesdepartementet att polisen jagade ytterligare en man för inblandning i dådet. Mannen ska ha identifierats av belgisk säkerhetstjänst, rapporterar radiokanalen Europe 1.

Senare kom beskedet att mannen överlämnat sig själv. Han har nu friats från alla misstankar.

Polis har gripit tre familjemedlemmar till den misstänkte skytten. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor inom rättsväsendet. Det är inte känt på vilket sätt de anhöriga misstänks vara inblandade i dådet.

”Inget kan stoppa valet”

President François Hollande sa i ett tal timmar efter attacken att det rör sig om ett terrordåd:

– Vi är beslutsamma att bekämpa terrorismen.

På söndagen genomförs den första omgången i det franska presidentvalet. Premiärminister Bernard Cazeneuve säger i ett uttalande att ingenting kan stoppa valet från att genomföras. 50 000 poliser och elitstyrkor kommer sättas in för att skydda väljarna.

– Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna, säger premiärministern.

Känd av myndigheterna

Sent på torsdagskvällen kom uppgifter om den döde gärningsmannen som enligt Reuters och AP var känd av de franska underrättelsemyndigheterna sedan tidigare. Enligt AP var han ”flaggad som extremist”.

Terroråklagaren François Molins bekräftar att myndigheterna identifierat gärningsmannen och att de nu utreder om han hade medhjälpare. Innan det arbetet är klart kommer hans identitet inte att bekräftas officiellt, uppger åklagaren.

Enligt polisdokument som nyhetsbyrån AFP kommit över heter mannen Karim Cheurfi och är 39 år gammal.

Tidningen Le Parisien rapporterar att mannen redan i början av 2000-talet uttryckte ”en önskan om att döda poliser”. Han ska 2001 ha försökt mörda tre män, två av dem poliser. Först dömdes han till 20 års fängelse, men straffet reducerades 2005 till 15 år, enligt Le Parisien.

Falskt namn

I händelsen för 16 år sedan ska mannen ha kört en stulen bil och krockat med ett annat fordon, skriver AFP. Han flydde till fots men jagades av föraren av den påkörda bilen och passageraren – en polisaspirant. När förföljarna hann ikapp vände sig 39-åringen om och sköt. Han träffade båda männen i bröstet.

Han greps och frihetsberövades under falskt namn. Två dagar senare skadade han en ytterligare polis svårt när han skulle flyttas från cellen. Han fick tag i polisens vapen och sköt flera skott, enligt AFP:s uppgifter.

Bara dagar innan valet

Samtidigt som polisen genomförde en husrannsakan på en bostadsadress i Parisförorten Chelles uppgav terrorsekten IS propagandaorgan att de låg bakom dådet.

Fransk polis jagade då också en man som kommit till Paris med tåg från Belgien under lördagen, enligt en arresteringsorder Reuters tagit del av. Den mannen ska vara misstänkt för någon form av delaktighet i attentatet som inträffade bara dagar innan fransmännen ska gå till valurnorna i presidentvalets första omgång.

Medan den sista stora debatten mellan presidentkandidaterna sändes i tv och ekade sirenerna över Paris och paradgatan Champs Elysées var avspärrad efter att ännu ett attentat drabbat den franska huvudstaden och världsmetropolen.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken på Champs-Élysées

LÄS VIDARE

Wolfgang Hansson: Attacken kan avgöra presidentvalet

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken på Champs-Élysées

Terrorism

Paris

Frankrike

François Hollande