Datasystem ligger nere – flygtrafiken i hela Europa drabbad

avJohn Granlund

NYHETER

Problem med ett datasystem i flygtrafiken orsakar svåra problem i hela Europa på torsdagskvällen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ligger inchecknings- och bokningssystemet Amadeus nere – vilket gör att passagerare inte kan checkas in.

– Det kommer att leda till förseningar, säger Fredrik Elgh på Swedavias pressjour.

Flighter i hela Europa drabbas av förseningar på torsdagskvällen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det boknings- och incheckningssystemet Amadeus som legat nere mellan 19.30 och 20.30 på torsdagskvällen.

Systemet används av alla de största flygbolagen och orsakar därför svåra problem i hela branschen. Bland annat kan flygbolagen inte komma åt passagerarlistor eller incheckningssystem.

Drabbar hela Europa

Enligt uppgift till Aftonbladet leder haveriet också till att flygbolagens personal inte kan räkna ut vikt och balans inför lastning - vilket gör att somliga plan inte kan lyfta.

– Det är ett incheckningssystem för passagerarincheckning som har tekniska problem. Det är inte bara de svenska kunderna och också kunder internationellt drabbas av detta, säger Fredrik Elgh.

Swedavia uppger att felet drabbar flighter i hela Europa.

– Ja, det är de indikationerna vi har fått. Arlanda är bara en av många flygplatser som är drabbade av detta, säger Fredrik Elgh.

Förseningar hela kvällen

Förseningarna under kvällen ligger på upp till en timme per flight. Vid 20.45 uppger Swedavia att problemen är på väg att lösas.

– Vi har nu fått besked om att problemen det här incheckningssystemet är på väg att lösas inom kort. Sedan kan det naturligtvis blir vissa följdförseningar som konsekvens, säger Fredrik Elgh.

Vad som orsakat haveriet är oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Flygtrafik

Swedavia

Flygbolag