Anläggning för radioaktivt avfall i USA evakuerat efter tunnelras

avEbba Thornéus

NYHETER

En anläggning som förvarar radioaktivt avfall i delstaten Washington, USA, evakuerades efter ett tunnelras på tisdagsmorgonen uppger NBC.

Ingen ur personal ska ha skadats men anställda uppmanas att söka skydd, stänga igen ventilationer och inte ”äta eller dricka något”.

I nuläget finns inga tecken på att radioaktiva ämnen släppts ut.

1 av 2 | Foto: HANDOUT / REUTERS
Odaterad bild från kärnkraftverket Hanford i USA.

Larmet om den kollapsade tunneln i Hanford i delstaten Washington i USA, som förvarar radioaktivt avfall, kom vid 08.30-tiden på tisdagsmorgonen, amerikansk västkusttid.

Enligt nyhetsbyrån AP inträffade olyckan vid en anläggning kallad PUREX, vilket uppges vara en lagertunnel med järnvägsvagnar fyllda med radioaktivt avfall.

Enligt NBC förvaras flera miljoner liter kärnavfall på anläggningen och tunnlarna uppges innehålla förorenat material enligt larmet som gick ut till de anställda.

Personal har evakuerats

Personalen på anläggningen har uppmanats att söka skydd och säkra ventilation i byggnaderna samt ”avstå från att äta och dricka”.

Hanford har mer än 9 000 anställda men ingen personal ska ha befunnit sig i tunneln när den kollapsade.

Enligt Randy Bradbury, talesperson för delstatens ekologidepartement, ska ingen ur personalen ha skadats och det ska inte heller finnas något som tyder på att radioaktiva ämnen ska ha släppts ut uppger AP.

Enligt en källa till AP kan raset ha berott på ett vägarbete i närheten, som kan ha skapat vibrationer och som i sin tur utlöste raset.

USA:s största förvaringsplats

Den stängda PUREX-anläggningen i Hanford är en av USA:s största förvaringsplatser av radioaktivt avfall efter kärnvapenproduktion.

Anläggningen producerade plutonium fram till 1987 och anlades på 1940-talet som en del i det topphemliga Manhattanprojektet för att bygga en amerikansk atombomb och sedermera den atombomb som släpptes över japanska Nagasaki i slutet av andra världskriget.