Handelsministern om Syrienattacken: ”Var middagsunderhållning”

Foto: AFP
Donald Trump och Xi Jinping.
NYHETER

WASHINGTON. Missilattacken mot den syriska flygbasen i april var ”underhållning” efter middagen med Kinas president på Mar-a-Lago.

Det uppger nu USA:s handelsminister Wilbur Ross enligt Variety.

Den nye ministern berömmer även intelligensnivån i Vita huset.

– Uppriktigt trodde jag att kvalitén på de människor som jobbar inom regeringen inte var så hög som den visat sig vara.

Det var under ett tal på Milken Institute Global Conference under måndagen som den amerikanske handelsministern berättade om ”överraskningen” som ska ha avslutat middagen på Trumps lyxresort Mar-a-Lago under med mötet med Kinas president Xi Jinping den 6 april.

– Precis när efterrätten serverades förklarade president Trump för Xi Jinping att han hade något han ville berätta för honom, vilket var de 59 missiler han precis beordrat mot Syrien, säger Ross och fortsätter:

– Det var i stället för ”efter middag”–underhållning.

Medan publiken skrattade tillade Ross även:

– Saken är den att det kostade inte presidenten någonting att anordna den underhållningen.

Sanningen är dock att den faktiska kostnaden för att avfyra 59 Tomahawk kryssningsmissiler uppgår till 60 miljoner dollar enligt Huffington Post.

”Åt den vackraste chokladtårtan”

Huruvida attacken verkligen sågs som underhållning eller ej framgår inte men president Trump har tidigare berättat om hur han i samband med att han informerades om attacken – som på hans order avfyrade 59 Tomahawk-missiler mot en regimkontrollerad militäranläggning i Syrien – hyllade chokladtårtan som serverats som efterrätt på middagen.

– Jag satt vid bordet. Vi var klara med huvudrätten, och åt dessert. Vi åt den vackraste chokladtårta som du någonsin sett, och president Xi njöt av den, sa Trump, och la även till:

– Sedan sa jag till Xi att vi just avfyrat 59 missiler som var på väg till Irak.

Den kinesiska presidenten ska dock inte ha tillrättavisat sin amerikanska kollega utan i stället suttit tyst och ätit lite mer av tårtan uppger Trump.

– När någon är så brutal och använder gas mot små barn är det motiverat att svara med våld, ska Xi Jinping sedan ha sagt enligt Trump.

”Inte så dumma som jag trodde”

Miljardären Ross, som är ny i regeringssammanhang, berättade även under måndagen om sitt första intryck av att arbeta i allmänhetens tjänst.

– Uppriktigt trodde jag att kvalitén på de människor som jobbar inom regeringen inte var så hög som den visat sig vara. Det finns faktiskt ganska många mycket bra, väldigt seriösa och väldigt intelligenta människor där som vill göra sitt bästa.

– De har bara fångats in i ett fundamentalt dysfunktionellt system.

Handelsdepartementet har ännu inte kommenterat Ross uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM