Trump ifrågasätter amerikanska inbördeskriget: ”Varför?”

NYHETER

WASHINGTON. Varför skedde det amerikanska inbördeskriget?

Det frågade sig Donald Trump i en intervju under måndagen.

Samtidigt besvarar han den tidigare presidenten Andrew Jackson inställning till kriget – trots att han varit död i 16 år när det startade.

– Han var väldigt arg på det han såg hända med inbördeskriget och sa: ”Det finns ingen anledning till det här.”

Foto: CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps, som tidigare påvisat bristande kunskaper i amerikansk historia, bekräftade ytterligare sina okunskaper i en intervju med The Washington Examiner under måndagen.

Där frågade sig Trump nämligen vad anledningen till det amerikanska inbördeskriget var, och påpekade att om Andrew Jackson – USA:s 7:e president – hade tillträtt senare än sin ämbetsperiod 1829–1837 så skulle amerikanska inbördeskriget kunna ha avvärjts.

– Han (Jackson) var en väldigt tuff person men med ett väldigt stort hjärta. Han var väldigt arg på vad han såg hända med inbördeskriget och sa; Det finns ingen anledning till det här, förklarade Trump, som tidigare visat beundran för den populistiska presidenten som själv var slavägare och låg bakom fördrivningen av tusentals Cherokeser.

Men att Andrew Jackson skulle ha uttalat sig om inbördeskriget förvånar nu många, särskilt då han dog 1845 och inbördeskriget började först 16 år senare – 1861.

Krig: Varför?

Trump ifrågasatte även varför den blodiga konflikten ens uppstod.

– Folk inser inte, du vet, inbördeskriget, om du tänker på det… varför? sa Trump i intervjun och fortsatte:

– Folk ställer sig inte frågan, varför blev det inbördeskrig? Varför kunde det inte undvikas?

Dock klargjorde Trump inte vad han trodde att Jackson skulle ha gjort för att avvärja den blodiga konflikten om han hade regerat, och framförallt levt.

600 000 soldater dog

Trumps kommentarer om både kriget och Jackson har av många betraktats som att presidenten återigen ignorerar viktiga historiska händelser då slaveri var den underliggande frågan som i slutändan ledde till att det amerikanska inbördeskriget som pågick mellan 1861 och 1865.

Detta efter årtionden av konflikter mellan nord- och sydstaterna.

Kriget dödade mer än 600 000 soldater och fördes under den då sittande president Abraham Lincolns ledning.

Mötte kraftigt mothugg

Trumps bristande kunskaper fick dock snabbt mothugg, bland annat från Chelsea Clinton, som twittrade att anledningen till att inbördeskriget hände var:

”Ett ord: Slaveri. När Andrew Jackson dog 1845 (16 år innan inbördeskriget började) ägde han 150 män, kvinnor och barn”.