USA

Kandiderande toppolitiker anmäld – attackerade journalist

Demokraterna gjorde kampanjfilm av inspelningen

Av: 

Emma Lindström

Ebba Thornéus

NYHETER

Den kandiderande republikanska politiker Greg Gianforte valde ett minst sagt oväntat grepp att avsluta sin kampanj till kongressen på.

När en journalist frågade politikern om den kontroversiella sjukvårdsreformen svarade Gianforte med att hoppa på honom.

“Försvinn härifrån. Dra åt helvete”, ropade Gianforte innan han kastade sig på reportern rapporterar The Guardian.

Republikanen Greg Gianforte

Det var under onsdagskvällen som den republikanska politikern Greg Gianfortes valkampanj till kongressen fick ett dramatiskt avslut.

Flera journalister hade samlats vid Gianfortes kampanjhögkvarter i Bozeman för de sista intervjuerna inför torsdagens extraval i Montana – som utser den representant som får sitta på delstatens enda stol i representanthuset i kongressen.

Där satt den tidigare kongressledamoten Ryan Zinke, som i början av mars tillträdde som USA:s inrikesminister i Trump-administrationen.

Torsdagens fyllnadsval står mellan den republikanske affärsmannen Greg Gianforte och den banjospelande demokraten Rob Quist, som saknar politisk erfarenhet.

Gianforte har varit storfavorit i den traditionella republikanska delstaten men har den senaste tiden tappat i opinionssiffrorna till förmån för Quist.

Och onsdagens utspel gör troligtvis inte utsikterna för Gianforte bättre.

”Dra åt helvete”

Händelsen utspelade sig i ett sidorum där Gianforte befann sig för att göra en intervju med en lokal tv-kanal. Ben Jacobs, reporter på The Guardian, gick då in och frågade Gianforte om republikanernas sjukvårdsplan, varpå Gianforte bad honom att återkomma senare.

När Jacobs inte gav sig svartnade det för Gianforte, som svarade med att skrika “dra åt helvete”, kastade sig på Jacobs och hade sönder hans glasögon.

– Han drog ner mig på marken. Jag tror han skrek mot mig en eller två gånger ... Han var på mig och jag tror han slog mig… Detta är det konstigaste som någonsin har hänt mig i min karriär som politisk reporter, säger Jacobs till sin egna tidning.

Demokraterna gjorde reklamfilm

Jacobs bandade händelsen och på inspelningen hörs hur Gianforte höjer rösten och säger “Den förra killen som var här gjorde samma sak. Försvinn härifrån. Dra åt helvete. Är du från the Guardian?”

Inspelningen blev ett guldkorn för demokraterna som i sista stund gjorde en kampanjfilm med namnet ”Vad händer när du ställer frågor till Gianforte?”

Enligt Gianfortes talesperson Shane Scanion ligger dock skulden på Jacobs själv då denne ska haft ett ”aggressivt beteende” och ”gick in på kontoret utan tillstånd, tryckte upp en bandspelare i ansikte på Greg och började ställa påstridiga frågor”.

”Tryckte ned honom i marken”

Men flera journalistkollegor som befann sig i närheten när Gianfortes raseri bröt ut tillbakavisar att Jacobs skulle ha uppträtt olämpligt.

– Ben gick in i ett rum där ett lokalt tv-team förberedde för en intervju med Gianforte. Plötsligt hörde jag en enorm smäll och såg Bens fötter flyga i luften när han träffade marken, skriver Buzzfeedreportern Alexis Levinson på Twitter.

Även Fox News reportern Alica Acuna som befann sig i rummet vittnar om att Gianforte tog tag i Jacobs nacke ”med bägge händer och tryckte ner honom i marken” och Jacobs själv inte var fysisk aggressiv tillbaka.

Reaktionerna på händelsen har varit dramatiska i USA och många menar att händelsen kan komma att fälla Gianforte i torsdagens val.

”Gianforte är en Trump-wannabe”

Demokratiska ledamoten av USA:s representanthus, Nancy Pelosi, kallade Gianfortes för en ”wannabe-Trump” enligt Washington Examiner.

– Vi försöker ha en viss nivå av värdighet i hur vi behandlar människor och i vilka vi är ... Att se denna person, som vill representera Montana i representanthuset, bete sig som en ”wannabe Trump”. Det är skandalöst.

Även republikanska talmannen, Paul Ryan, har sagt att det var ”fel och något som inte borde ha hänt” och uppmanat Gianforte att be om ursäkt.

Jacobs har polisanmält händelsen och Gianforte riskerar nu böter eller sex månaders fängelse för ringa misshandel. Enligt stämningen ska Gianforte inställa sig i domstol före den 7 juni, uppger Fox News.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

USA

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Politik

Montana