Hot mot Spendrups chaufförer

Foto: Tomas Oneborg/SvD
NYHETER

Många av Spendrups chaufförer känner oro efter attentatet i Stockholm då en av företagets lastbilar kapades.

Extra stöd har införts, men samtidigt blottades trakasserierna som chaufförerna utsätts för.

– Chaufförerna uttryckte en oro för att sätta sig i en transportbil igen. Den känslan tror jag att de delar med många andra chaufförer i Sverige. När vi fångade upp signaler om oro så vi vill göra något, säger Helena Nylén, direktör för varuförsörjningen på Spendrups Bryggeri.

Ett upprop gick ut till alla medarbetare på huvudkontoret om att följa med som stödpersoner i lastbilarna. Ett stort gäng slöt upp på terminalen på måndagsmorgonen och de chaufförer som kände ett behov av stöd fick en kollega med sig i bilen. För varje dag som gått har fler och fler känt ett behov av extra stöd.

Tog bort reklamen

I samband med samåkningen visade det sig också att chaufförerna var utsatta för trakasserier.

– Chaufförerna har berättat att människor pekade, visade fingret, fotograferade och fällde otrevliga kommentarer, säger Helena Nylén.

Reklambilden som fanns på lastbilen plockades då bort från alla andra lastbilar.

– Vi förstår att allmänheten tycker att det är jobbigt att se en exakt likadan bil som användes i dådet. Så därför fattade vi snabbt beslutet att både skydda allmänheten och våra chaufförer från den här upplevelsen.

Samtidigt betonar Helena Nylén att företaget mötts av mycket kärlek och omsorg.

– Men människor reagerar olika. De är inte alla som kan se hela bilden och förstå att vi också är ett offer i det här. Hade det inte varit vår bil, hade det kunnat vara någon annans.

ARTIKELN HANDLAR OM