Minst 23 döda efter sopbergskollaps

NYHETER

Minst 23 människor har dött och många har skadats efter att ett sopberg kollapsat i Sri Lankas huvudstad Colombo. Flera av offren är barn och hundratals räddningsarbetare gräver i rasmassorna efter överlevande - men hoppet är litet.

- Det är svårt att föreställa sig att någon har överlevt under de här giftiga förhållandena, säger en polis på platsen.

Det var sent på fredagkvällen lokal tid som olyckan skedde. Det 91 meter höga sopberget kollapsade efter att en brand som uppstått bland skräpet. Raset ledde till att 145 hus begravdes i enorma mängder av sopor. Inledningsvis rapporterades sex människor ha omkommit - men allt fler har mist sina liv.

Begravdes under soporna

Polisen uppgav på söndagen att 23 människor har dött till följd av olyckan. Flera av dem var boende som stängdes in i sina hus och kvävdes när skräpet och bråtet uteslöt all syretillförsel. Giftiga gaser har uppstått i samband med branden och flera av de 13 som skadats har haft andningssvårigheter.

Uppgifter om plundring

Nu arbetar räddningstjänsten mot tiden för att söka efter överlevande i rasmassorna. Fyra människor har räddats hittills enligt militären på plats, men hoppet att hitta människor vid liv blir allt svagare.

- Det är svårt att föreställa sig att någon har överlevt under de här giftiga förhållandena, säger en polis på platsen.

Samtidigt har 18 personer gripits misstänkta för att ha stulit offrens tillhörigheter och säkerheten skärpts på platsen efter uppgifter om plundring.

Varnat för kollaps

Boende i området har flera gånger varnat om att sopberget är hälsofarligt och myndigheter har sagt sig ha planer på att avlägsna det. Trots det har inga kraftiga åtgärder vidtagits.

En liknande olycka skedde i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad i mars. Då rasade ett sopberg i utkanten av staden och 50 människor omkom.