Börserna positiva till franska valutgången

NYHETER

Euron stiger kraftigt mot dollarn och den japanska yenen sedan marknaden dragit en lättnadens suck efter den första omgången i det franska presidentvalet.

Även börserna reagerade positivt och steg vid måndagens öppningar.

Vänsterliberale Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister, och nationalistiska Marine Le Pen har tagit sig vidare till finalomgången i maj, samtidigt som mätningar visar att Macron leder stort i opinionen mellan de två.

De flesta av de ledande börserna i Asien steg efter beskedet från Frankrike, Tokyobörsens Nikkei-index steg med 1,4 procent.

På de europeiska börserna steg CAC 40-index i Paris med 2,8 procent när börsen öppnade. Även övriga europeiska börser stiger, i Stockholm var OMXS-index upp 1,4 procent en kvart efter börsens öppnande.

– Det betyder att marknaden är glad för vad som ses som ett faktum, att 39-årige Emmanuel Macron kommer att väljas som näste president i Frankrike om två veckor, säger Ray Attrill, chef för valutastrategi på National Australia Bank, i en kommentar.

Bland investerarna har det funnits en oro att slutvalet skulle stå mellan Le Pen och euroskeptikerna och vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon.

– Marknaden är säker på att den fruktade omgången mellan Le Pen och Mélenchon nu inte kommer att ske, säger Diego Iscaro på analysinstitutet IHS Markit Economics.

– Dessutom har opinionsundersökningar upprepade gånger visat att Macron sannolikt lätt kan slå Le Pen i den andra omgången.

ARTIKELN HANDLAR OM