Arbetade som sjuksköterska utan leg – i mer än fyra år

avGustaf Tronarp

Trots att hon saknade legitimation fick kvinnan jobb som sjuksköterska på Karolinska sjukhusets barnakut.

Hon jobbade kvar i 4,5 år utan att någon upptäckte misstaget, kan Aftonbladet avslöja.

– Det är oerhört allvarligt. Det värsta är att ledningen försökt mörka vad som hänt, säger en tidigare kollega.

Foto: TT

Innebörden av den femte paragrafen i patientsäkerhetslagens fjärde kapitel går inte ta miste på:

”En angiven yrkestitel får användas endast av den som har legitimation för yrket eller genomgår föreskriven praktisk tjänstgöring.”

Sjuksköterska är en av 21 titlar som skyddas av lagen. Att falskeligen utge sig för att ha legitimation är straffbart. Arbetsgivare ska göra kontroller mot Socialstyrelsens register vid nyanställningar.

Nu kan Aftonbladet avslöja att en kvinna arbetat som sjuksköterska på barnakuten på Karolinska sjukhuset i Solna i flera år utan att vara legitimerad.

Misstaget upptäcktes i samband med en kontroll.

– Personen togs då omedelbart ur tjänst som sjuksköterska, säger barnakutens chef Malin Ryd Rinder i en kommentar.

Jobbat i över fyra år

Kvinnan anställdes under våren 2012. Hon arbetade på akuten till i oktober 2016. Det rör sig alltså om en period på ungefär 4,5 år. Aftonbladet har varit i kontakt med en tidigare kollega till kvinnan. Personen är mycket kritisk till hur ledningen har hanterat ärendet.

– Chefen som anställde henne har hela tiden känt till att hon saknade legitimation. Det är oerhört allvarligt att utge sig för att vara legitimerad, ge läkemedel till barn och lyfta en lön man inte har rätt till, säger ex-kollegan, och fortsätter:

– Men det värsta är att de ansvariga försökt tysta ner detta och ljugit i stället för att ta ansvar.

”Agerade direkt”

I ett mejl till Aftonbladet förnekar Karolinskas HR-direktör Anna-Karin Samuelson att ledningen skulle ha känt till att personen saknade leg.

”Man agerade direkt och avslutade hennes sjukskötersketjänst när man upptäckte detta i samband med en kontroll av samtliga anställda. Däremot är vi alltid försiktiga i frågor som denna tills vi har fakta på bordet, framförallt av respekt för medarbetaren", skriver hon.

Hur kunde ni missa att kontrollera legitimationen?

”Vi har brustit i våra rutiner och kontroller. Eftersom personen var välkänd efter mer än åtta års arbete som undersköterska vid enheten och det var väl känt att hon gick utbildningen så gjordes ett misstag att man inte kontrollerade att legitimationen hämtades ut. Vi har sedan våren 2016 nya rutiner för alla nyanställda oavsett om det är en intern eller extern rekrytering så att det inte ska ske igen.”

”Patientsäkerheten har äventyrats”

Enligt sjukhuset finns det inga rapporter om att patienternas säkerhet skulle ha varit i fara. Det ifrågasätts av kvinnans tidigare kollega.

– En person som inte är legitimerad har administrerat medicin och gjort allt annat man gör som sjuksköterska. Patientsäkerheten har äventyrats varje gång hon gått till jobbet. Om ledningen inte håller med om det skulle man kunna anställa vem som helst till vilka jobb som helst.

Det inträffade har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. En polisanmälan om bland annat osant intygande har också upprättats.