Ett partiledarbyte kan bli en kalldusch – för S

NYHETER

OSLO. Anna Kinberg Batra är just nu sossarnas bästa valarbetare.

Stefan Löfven och hans parti tjänar på att Moderaterna och Alliansen verkar ha imploderat.

Interna opinionsmätningar som Dagens industri tagit del av visar att Moderaterna nu stöds av 14 procent av väljarna i Stockholm stad, ett av partiets absolut starkaste fästen.

De dåliga siffrorna, liksom kravet på avgång från partistyrelseledamoten Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland, ökar pressen på Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Ryck upp dig eller få sparken, kan vara de alternativ som hon har att välja mellan.

Läget är utomordentligt dramatiskt just nu och nästan vad som helst kan hända. Liberalernas Jan Björklund luftade i politiknördarnas eget SVT-program Agenda farhågan att Alliansen kan vara på väg att spricka.

Moderaterna väntar med skräck på den nya väljarbarometern från SCB.

I Kristdemokraterna och Miljöpartiet håller de sig också i stolskarmarna och hoppas att opinionssiffrorna snabbt fjärmar sig från den obehagliga 4-procentsnivån som avgör om ett parti tar plats i riksdagen eller inte.

Allt det här gynnar Socialdemokraterna som plötsligt framstår som stabilt, något att hålla i handen när det stormar. I alla fall i jämförelse med ett flertal andra i riksdagen.

Allra mest tjänar Socialdemokraterna på turbulensen i Moderaterna, på det kraftigt minskade förtroendet för Anna Kinberg Batra och det kraftigt minskade stödet för hennes parti.

Faktum är att hon för närvarande är Socialdemokraternas bästa valarbetare – precis som Håkan Juholt var Moderaternas och Alliansens under sina tio månader som S-ledare.

Då kunde den dåvarande regeringen sitta med armarna i kors och ändå se opinionssiffror på betryggande nivåer. Det straffade sig visserligen senare eftersom de inte använde tiden att utveckla sin politik. Men det är en helt annan historia.

Men samtidigt som Anna Kinberg Batra för närvarande är en tillgång för Socialdemokraterna kan ett eventuellt partiledarbyte (M) bli en kalldusch för S.

Säga vad man vill om Stefan Löfven men han uppfattas ju varken som fräsch, nydanande eller spännande. Det kan däremot en ny Moderatledare göra, om M-krisen skulle gå så långt. I så fall har spelplanen ändrat sig på nytt och återigen kan vad som helst hända.

Det Anna Kinberg Batra skulle behöva göra för att reda upp situationen är att lägga fram någon form av plan i sitt sommartal på tisdag nästa vecka. Men det måste vara en kraftfull, trovärdig plan och helst också innefatta ett gemensamt allianssvar på hur integrationen av de många nyanlända ska bemästras.

De senare ligger inte i korten. De fyra partierna har fyra olika sätt att se på saken och delvis är det helt omöjligt att förena dem utan att ett eller ett par partier lägger sig platt.

Men på något sätt måste Anna Kinberg Batra få stopp på snöbollen som nu snurrar snabbare för varje dag. Annars kan hennes tid som partiledare få ett abrupt slut.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin