Fransk cyberpolis utreder ”massiva” Macron-attacken

avNiklas Eriksson

Franska cyberpolisen ANSSI ska utreda dataintrånget mot Emmanuel Macrons presidentvalskampanj.

Källor uppger för AP att det pekar mot att attacken mot förhandsfavoriten i valet är ”massiv”.

Foto: Yoann Valat / AP TT
Frankrikes avgående president François Hollande.

Bara timmar innan kampanjerna och rapporteringen kring presidentvalet i Frankrike avslutades kom uppgifterna om en cyberattack mot Emmanuel Macron.

Under lördagen uppges att landets cyberpolis ANSSI ska utreda intrånget, skriver AP.

Deras källa uppger att den särskilda enheten bara hanterar utredningar av särskilt omfattande och sofistikerade attacker. I nuläget är dock mycket lite känt om intrånget mer än att stora mängder data från Macrons kampanjorganisationen ska ha publicerats på nätet.

Avgående president François Hollande har uppgett att attacken ”kommer att besvaras”.

– Vi visste att de här riskerna förelåg under presidentvalskampanjen eftersom det har hänt på andra platser. Ingenting kommer att passera utan att besvaras, säger Hollande till nyhetsbyrån AFP

Frankrikes valmyndighet har också bekräftat att information verkar komma från den i opinionsundersökningar favorittippade kandidatens organisation. Enligt myndigheten verkar det också finnas ”falska uppgifter” planterade i läckan, skriver AP.

Myndigheten bad också franska medier att respektera överenskommelsen att inte rapportera om innehållet med anledning av det dygnslånga ”kampanjpaus” som råder i Frankrike dagen innan val.

New York Times rapporterar att läckan till synes mest innehåller ”vardaglig information” om Macrons kampanjarbete.

Emmanuel Macrons kampanjstab bekräftade redan på fredagskvällen att de hade blivit utsatta för intrång och kallade det ett försök att ”destabilisera den demokratiska processen”.

Franska Le Monde rapporterade under lördagen inte om innehållet i läckan utan meddelade bara sina läsare att de hade informationen och kommer att rapportera om den efter valet.

Enligt tidningen för att uppgifterna ”uppenbart läckts i det tydliga syftet att skada valets legitimitet”, rapporterar New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM