Ungdomsgäng hotar Ica-butik – kunderna vaktar

avJonna Claesson

Foto: Privat

I Gävlestadsdelen Sätra plågas Ica-handlaren och hans medarbetare av stökiga ungdomar så pass att stamkunder rycker in och vaktar.

– Ett fåtal ungdomar har fått med sig ett flertal, alla i centrum har problem med dem, säger Ica-handlaren Fredrik Rydberg.

Fredrik Rydberg har tröttnat på det ungdomsgäng som förstör i hans butik Ica Kvantum och slår larm om problematiken, vilket Arbetarbladet var först med att berätta.

– Det är ett gäng som eldar bilar, de eldar i centrum, hotar personal och stökar till och river i butiker. De beter sig allmänt illa bara, berättar han för Aftonbladet.

Fredrik berättar att ungdomarna uppskattningsvis är mellan tolv och sexton år gamla och att oroligheterna har eskalerat de tio senaste dagarna. Nu har det gått så långt att både polis, socialtjänst, skola och lokala idrottsföreningar har gått samman för att finna en lösning på problemet.

– Det är till och med så att stamkunder har börjat handla sent på kvällarna för att hålla vakt och vi har en egen vakt som får komma in tidigare till jobbet om dagarna för att hålla koll.

Men i skolan har ingen reagerat.

– Skolan säger att de inte har märkt av att någon missköter sig, så det måste handla om att de har alldeles för lite att göra på fritiden, säger Fredrik.

”Det behöver göras mer”

Kommunpolisen Måns Jennehag säger till Arbetarbladet:

– Vi delade en lägesbild där det framkom vad som hänt. Från polisens sida handlar det om att öka närvaron i Sätra när tid ges. Ungdomspolisen har en etablerad kontakt med socialtjänsten och skolorna, där utbyter de information.

Men det räcker inte. Fredrik har tröttnat och vill nu ta ett krafttag för att få ordning på problematiken.

– Det behöver göras mer. I hela Sverige har vi problem med att folk använder våra butiker som skafferier. Alla ser det. Vi måste få ungdomarn att respektera andra människors egendom. Det kan behövas hjälp både från socialen och föräldrar för att få ordning på det, säger han och fortsätter:

– Egentligen är det väl också en politisk fråga. Det behövs mer resurser. Det bästa vore väl om det fanns poliser i varje stadsdel. Då kanske vi skulle bli av med det mesta buset.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ica

Brott

Gävle