Nyfödda elefantungen har börjat dia

1 av 2 | Foto: Borås djurpark
NYHETER

Den lilla elefantkalven som föddes på Borås Djurpark i påskas kunde inte dia och fick kämpa för sitt liv. Men nu verkar det gå mot ljusare tider, vilket TV 4 berättade först.

– Vi ser inga konstigheter alls, säger Therese Hård, veterinär, Borås djurpark.

Under långfredagen födde elefantkon Panzi sin första kalv i Borås Djurpark. Själva kalvningen gick bra och den lilla kalven kom snabbt på fötter och togs om hand av elefantflocken. Men efter fem dagar hade hon fortfarande inte börjat dia och personalen fruktade för hennes liv.

Det har varit en påfrestande tid för alla inblandade.

– Djurvårdare har ställt in sin semester, jobbat på lediga dagar och anhöriga har fått backa upp på sitt sätt. Det har varit påfrestande både psykiskt och fysiskt, säger Therese Hård, veterinär, Borås djurpark.

Den lilla kalven har fått råmjölk i flaska, som handmjölkats från Panzi, och blandats med råmjölk från en vanlig ko och socker och salter i rätt mängder. Allt för att hon så småningom skulle hitta rätt själv.

– Det har varit vårt primära fokus och det verkar ha lyckats. Nu löser de det själva.

Hur mår hon annars idag?

– Hon verkar må precis som vilken elefantkalv som helst, hon utforskar sin omgivning som kalvar gör och det är fantastiskt att se.

Är hon helt frisk nu?

– Ja, alltså det här rör sig om ett relativt nyfött djur. Mycket kan hända. men vad vi ser just nu är att hon mår bra och hoppas på att det fortsätter så, säger hon och fortsätter:

– Vi är evigt tacksamma för det engagemang som folk visar. Det betyder jättemycket för oss.

ARTIKELN HANDLAR OM

Borås