Nya uppgifter: Jordanska spioner bakom IS-information

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Delar av de hemliga uppgifterna som president Trump ska ha avslöjat för Ryssland kom från Jordanien och inte från Israel.

Det uppger jordanska underrättelsetjänstemän för al Jazeera.

”De har inte spioner på tillräckligt hög nivå för det” säger källan.

Foto: Alexander Shcherbak / TASS
Donald Trump med ryske USA-ambassadören Kislyak.

Det var i förra veckan som president Donald Trump under ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Vita huset ska ha avslöjat känsliga underrättelseinformationen gällande terrororganisationen IS.

Information ska ha handlat om IS möjlighet att tillverka bomber i datorer, som exempelvis skulle kunna explodera på ett flygplan-

Enligt tidigare medieuppgifter skulle delar av det som diskuterades under förra veckans mötet i Vita huset komma från Israel uppgav en tjänsteman.

”Har inte så höga spioner”

Men nu säger flera källor inom den jordanska underrättelsetjänsten att delar av informationen kom från jordanska spioner, och inte israeliska.

Detta då de menar att Israel inte har några spioner på en så pass hög nivå inom IS utan förlitar sig i stället på underrättelseinformation från partners.

– När det kommer till IS så litar Israel, till skillnad från Jordanien, på elektronisk övervakning och sitt underrättelseutbyte med sina arabiska partners, säger den jordansk källan till Al Jazeera.

CIA vill inte kommentera

Jordanien uppges dock ha många spioner på marken som har infiltrerat flera väpnade grupper i både Syrien och Irak, däribland IS.

Dock uppges Israel ha kontroll över den mest sofistikerade elektroniska övervakningsinsamlingen i regionen, vilket ger landet möjligheten att fånga upp kommunikation i hela Mellanöstern.

Även tidigare sakkunnig på CIA, John Kiriakou, säger till Al Jazeera att han tvivlar på att israeliska spioner har tillgång till den typen av information.

CIA har nekat till att kommentera varifrån uppgifterna kom ifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM