Zaida Catalán begravdes i dag: ”Hon var alltid en hjälte”

1 av 11 | Foto: Lotte Fernvall / LOTTE FERNVALL 3226
Anders Wallner, tidigare  Miljöpartiets partisekreterare.

avSusanna Nygren

NYHETER

En handfull jord från Kongo-Kinshasa följde med Zaida Catalán, 36 år, till hennes sista vila. 

Begravningen i Kalmar domkyrka blev ett smärtsamt farväl för familj, vänner, släkt och kollegor. Många ville hylla Zaida Cataláns livsgärning.

– Det finns människor som lever idag bara för att hon skyddade dem. Hon gav dem allt, sa Brian Palmer, före detta kollega, Uppsala universitet. 

Ett enormt fång av röda rosor och vit ranunkel pryder den vita furukistan. Längst fram brinner ett levande ljus. 

– Idag vill vi hylla medmänskligheten. Vi ska inte låta Zaidas röst blekna bort – den inspirerar, sa Anna Lundin Leander, kyrkoherde.

Över 150 personer fanns på plats för att ta farväl av vännen, dottern, systern, aktivisten, juristen, människorättskämpen och politikern Zaida Catalán. Hon mördades tillsammans med en kollega och en tolk i mars när de var ute på ett FN-uppdrag. Gruppen befann sig i Kongo-Kinshasa för att utreda en massaker.

– Vi är så stolta över Zaida. Jag vill hylla hennes unika bidrag till vår delegation. Hon tillhör en ovanlig grupp av orädda utredare. Hennes utredningar hjälpte till att blottlägga några av de grymmaste brotten, sa Moussa Ba, FN-representant och kollega.

Foto: Lotte Fernvall / LOTTE FERNVALL 3226
Anna Lundin Leander, kyrkoherde.

För att markera Zaida Cataláns engagemang för mänskliga rättigheter brann även ett ljus för Kongo-Kinshasa och ett ljus för människor som fallit offer för dödligt våld under ceremonin.

– Hon var väldigt stark, ärlig och dedikerad. Hon var alltid en hjälte, sa Moussa Ba.

Begravningen i Kalmar domkyrka blev över två timmar lång och talen avlöste varandra. Smärtan var påtaglig och snyftningar hördes upprepade gånger.

Maria Morseby, mamma till Zaida Catalán, tackade alla som kommit för att hedra hennes minne och gärning. Hon talade om att dottern hade offrat sitt liv för mildra lidandet för folket i Kongo-Kinshasa och hur mycket hon älskar henne. 

”En värdig och fin ceremoni”

Efter ceremonin gav hon en kort kommentar till Aftonbladet.

– Det var en värdig och fin ceremoni. Jag tackade henne och Michael Sharp för deras arbete. De riskerade och offrade sina liv för att göra världen bättre. Zaida vågade vara modig, sa Maria Morseby.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) deltog också i begravningen. Han och Zaida Catalán var språkrör för Grön Ungdom under två år.

– Världen har förlorat en hjälte – en person som hade bestämt sig för att den tid hon har på jorden så skulle hon göra allt för att den skulle bli en lite bättre plats.