16-åring inför rätta för mordförsök

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Vaktmästaren blev skjuten i huvudet och det var ren tur att han överlevde.

I dag inleds rättegången i Malmö tingsrätt mot den 16-åring som misstänks för dådet.

Krutstänk, skoavtryck och taxibeställningar är några av bevisen mot honom.

1 av 6 | Foto: Krister Hansson
Rättegången inleddes på måndagsmorgonen.

Det var den 8 februari som en vaktmästare fick livshotande skador när någon sköt honom med flera skott. Vaktmästaren befann sig vid en fastighet intill Pildammsparken och ska ha varit ute och saltat när han blev skjuten. Flera boenden i området hörde skotten. En man som stod på sin balkong och rökte såg hur vaktmästaren blev skjuten och larmade polisen.

Svävade mellan liv och död

Vaktmästaren träffades bland annat i huvudet, armarna och ryggen. Han svävade länge mellan liv och död och vårdades på Universitetssjukhuset i Lund. Han har fortfarande men efter händelsen.

I dag inleddes rättegången i Malmö. Salen var fylld till bristningsgränsen då många vänner och anhöriga till vaktmästaren var på plats.

– Vi vill visa vårt stöd till familjen, sa en vän när hon köade in till säkerhetssalen. 

Åklagare Åsa Kristensson inledde med en sakframställan om försök till mord. Vaktmästarens försvarare yrkade skadestånd på drygt 224 000 kronor. 

Varken den drabbade vaktmästaren eller hans sambo fanns på plats. Hans biträde förklarade för rätten att han fortfarande mår så dåligt att han inte kan vittna. Han är på rehabilitering. 

Försvararen Sanna Herlin yrkade sedan på stängda dörrar på grund av den åtalades låga ålder. Det bifölls av rådmannen Christina Nilsson. Däremot fick närmast anhöriga och pojkens föräldrar stanna kvar. 

”Känner att det finns en hotbild”

En av vaktmästarens söner stannade kvar efter beslutet om stängda dörrar. Vaktmästarens sambo ska ha valt att hålla sig undan av säkerhetsskäl.

– De känner att det finns en hotbild. Därför har hon valt att inte komma. Han (vaktmästaren) ville inte att hon gick hit, säger sambons mamma som var på plats.

Vaktmästarens sambos mamma är mycket besviken över att inte hon fick sitta med i rättssalen. Hon ville stötta sonen. 

– Han är alldeles själv där inne. Det känns verkligen inte okej, säger hon. 

Nekar till brott

 I den första pausen fick Aftonbladet kommentarer av målsägarbiträde och försvarare.

– Vi har lyssnat på början av åklagarens sakframställning. Längre än så har vi inte kommit, säger Sanna Herlin, försvarsadvokat som företräder den nu 16-åringen pojken.

16-åringen nekar till brott. Han står fast vid sin version – att han inte har skjutit vaktmästaren.

– Min klient förnekar brott och han säger att han inte har varit på platsen, säger Sanna Herlin.

Åklagare Åsa Kristenssons bevisning mot 16-åringen är bland annat krutstänk och ett skoavtryck. Sanna Herlin menar att det inte håller för en fällande dom.

– Skoavtrycket som är analyserat hos NFC har ett resultat av plus 1 och det är ett väldigt lågt utslag. För att det skulle vara skoavtryck av de skorna som har tagits i beslag. Och om de skorna har använts och av vem de har använts är en fråga man kan diskutera.

Minns inte händelsen

Vaktmästaren fick livshotande skador och var en hårsmån från döden.

– Han har fått intensivvård under en lång tid. Han har klarat sig igenom den akuta fasen och är på rehabilitering, säger Sven Severin, målsägarbiträde.

Vaktmästaren har uppgett i förhör att han fått en minneslucka och inte minns händelsen. Han var kallad till rättegången men kommer inte att vittna. Istället använder sig rätten av ett inspelat videoförhör.

– Hans behandlande läkare har ansett att han inte är i kondition till att utsättas för det trauma som det innebär att komma hit, säger Sven Severin.

Motivet oklart

Det är ännu oklart varför vaktmästaren sköts. Trots en omfattande förundersökning finns inget klart motiv.

– I den här omfattande förundersökningen finns det faktiskt inte någon motivbild. Alla som är lite insatta i ärendet är förvånade över att en sådan person som målsägaren har utsatts för detta. Det finns ingen rimlig förklaring till det.

Aftonbladet har sökt åklagare Åsa Kristensson för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE