30-tal döda i två bombdåd i Bagdad

avMartin Mederyd Hårdh, TT

NYHETER

Ett 30-tal människor har dödats och över 100 skadats i två olika bombdåd i Iraks huvudstad Bagdad.

16 personer dog i ett IS-attentat mot ett populärt glasskafé, minst elva i ett andra bilbombsdåd vid bron al-Shahada.

1 av 2 | Foto: REUTERS

Bomben var i en bil som stod parkerad vid glassbaren, uppger irakiska tjänstemän enligt AP. Den fjärrdetonerades – och dödade minst 16 personer. Ytterligare omkring 75 personer skadades.

Filmklipp från platsen visar hur flera skadade ligger på marken och på färgglada bänkar framför glassbaren.

Dådet skedde efter att solen gått ner. Under fastehögtiden ramadan lämnar många sina hem först efter solnedgången för att äta.

Ytterligare en explosion

Timmar efter attacken mot ett glasskafé inträffade ytterligare en explosion vid bron al-Shahada i Bagdad, rapporterar al-Jazira. Minst elva människor dödades i vad säkerhetskällor beskriver som ett bilbombsdåd. Ingen har tagit på sig attacken.

I Irak har våldet ökat under fastemånaden. Terrorsekten IS har i ett tidigt skede tagit på sig måndagskvällens dåd mot kaféet, men det är oklart om de presenterat några bevis för att de skulle göra det.

Bomb i galleria

Förra året drabbades Bagdad av en annan attack under ramadan, en bilbomb som dödade flera hundra personer i en shoppinggalleria. IS tog på sig även det dådet.

Det sker också samtidigt som irakiska styrkor är på väg att besegra IS i terrorgruppens irakiska fäste Mosul, efter sju månaders strider.

ARTIKELN HANDLAR OM

Irak

Bagdad