Demokraternas krav på Trump: sparka svärsonen Kushner

avJoakim Magnå

Enligt mediauppgifter ska Donald Trumps topprådgivare och svärson Jared Kushner ha föreslagit en hemlig kommunikationslänk med Ryssland.

Nu kommer Demokratiska partiets hårda krav på presidenten: sparka Kushner.

”Trump har inget annat val”, skriver partistyrelsen i ett uttalande.

Washington Post avslöjade i fredags, med hänvisning till myndighetskällor, att Jared Kushner träffade Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i december för att diskutera möjligheten att upprätta en hemlig och säker kommunikationslänk mellan Trumps administration och Kreml.

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, som utreds av FBI för eventuell samverkan med Ryssland, ska ha deltagit i mötet.

Reuters rapporterar att Kushner haft hemlig kontakt med den ryske ambassadören vid minst tre tillfällen under och efter presidentvalskampanjen 2016. Två av samtalen ska ha skett mellan april och november.

”Skäl nog för en brottsutredning”

Uppgifterna är det senaste bakslaget för Donald Trump. Nu kommer Demokraternas krav på presidenten:

”Trump har inget annat val än att omedelbart sparka Kushner, att han inte nämnde det här i sin säkerhetsutredning är skäl nog för en brottsutredning”, skriver partiets styrelse i ett uttalande.

Partistyrelsen frågar sig även hur mycket Trump egentligen kände till om Kushners försök att upprätta en hemlig kommunikationslänk med Moskva.

”Nästa fråga är huruvida presidenten godkände det här, med tanke på att det inte finns någon annan i befälsordningen mellan Trump och Kushner”, fortsätter uttalandet.

”Okunskap, kaos, hybris”

Syftet med den hemliga länken var bland annat att diskutera kriget i Syrien med Ryssland, enligt en person med insyn i ärendet som talat med nyhetsbyrån AP. Michael Flynn skulle sättas i direktkontakt med högt uppsatta ryska militärer.

Även Michael Hayden, tidigare chef för CIA och även säkerhetstjänsten NSA, är kritisk. Han anser att Jared Kushner agerat naivt och ignorant om uppgifterna stämmer.

– Vilken sorts okunskap, kaos, hybris, förakt skulle du behöva ha för att tycka att det är en bra eller lämplig idé att göra så här med den ryske ambassadören? säger han till CNN.

Minns inte kontakterna

Jared Kushner har kommenterat delar av mediauppgifterna via en av sina advokater, Jamie Gorelick.

– Herr Kushner deltog i tusentals samtal under den perioden. Han har inget minne av de samtal som beskrivs, säger advokaten till Politico angående Reuters rapportering om tre telefonsamtal med Sergej Kisljak förra året.

Jamie Gorelick förklarar att hon bett Reuters specificera datumen för samtalen.

– Så att vi kan undersöka saken, men vi har inte fått någon sådan information.

Kushners advokater har inte kommenterat Washington Posts uppgifter om en hemlig kommunikationslänk.

Inte heller Vita huset har uttalat sig.

– Det är inget jag har varit involverad i på något sätt eller har någon kunskap om, säger nationella säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster, enligt Washington Post.

Uppgifter: Trump-sönerna i hemligt möte

Samtidigt som kontroversen kring Jared Kushner snurrar på rapporterar Washington Post att Donald Trumps familjemedlemmar träffat företrädare för Republikanerna för att diskutera politisk strategi.

Sönerna Donald Trump Jr och Eric Trump ska, tillsammans med den senares hustru Lara Trump, ha samlats i hemlighet i flera timmar på partiets högkvarter i Washington i torsdags.

Minst två topprepublikaner ska ha störts av besöket – och ifrågasatt om sönerna, som tagit över ansvarets för Trumps företag, verkligen ska delta i partipolitiska toppdiskussioner.