Youssef Zaghba, 22, är den tredje terroristen

NYHETER

Youssef Zaghba, 22, är den tredje terroristen bakom Londondådet, bekräftar polisen.

Uppgifterna avslöjades först i italiensk media.

I fjol stoppades han av italiensk polis – som misstänkte att han hade för avsikt att ansluta till IS, skriver Repubblica.

Den tredje misstänkta terroristen är nu identifierad som marockansk-italienske Youssef Zaghba, 22.

Hans namn blev först känt efter publiceringar i italienska tidningar.

Repubblica skriver att Zaghba mestadels uppehållit sig i Storbritannien de senaste åren och att besöken i Bologna, där hans mamma bor, endast varit sporadiska.

”Ville ansluta till IS”

Tidningen skriver även att den utpekade terroristen tidigare stoppats av gränspolis inför en flygning mot Turkiet. Repubblica uppger att polisen misstänkte att Zaghba hade för avsikt att ta sig vidare till Syrien för att ansluta till terrorsekten IS.

Enligt Corriere della sera var det i mars 2016 som mannen stoppades från att resa.

Man ska även ha hittat IS-propaganda i Zaghbas mobiltelefon. Det ska dock inte ha funnits tillräckligt starka skäl att åtala 22-åringen men italienska myndigheter uppges ha gett vidare underrättelseinformationen om Zaghba till polisen i Storbritannien.

Namnet bekräftas av polis

En kort tid efter publiceringen bekräftade brittisk polis de italienska uppgifterna om den misstänktes identitet.

Polisen gick även ut med en bild på Zaghba.

”Den formella identifieringen är inte gjord men utredarna tror att det är 22-årige Youssef Zaghba från östra London. Den avlidnes familj har underrättats”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Varken Londonpolisen eller underrättelsetjänsten MI5 hade uppgifter om mannen som gjorde honom till en person av intresse, enligt pressmeddelandet.

Under gårdagen bekräftade polisen två av de tre misstänkta Londonterroristernas identiteter: Khuram Butt, 27, och 30-årige Rachid Redouane.

Polisen hade vid ett flertal tillfällen varnats om Khuram Butts radikalisering, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

27-åringen, som även han bodde i östra London, figurerade även i en dokumentär om jihadister i Storbritannien. Dokumentären sändes i brittisk tv förra året.

1 av 15 | Foto: GABRIELE SCIOTTO / AFP
Beväpnad polis står vid de skjutna gärningsmännen utanför Borough Market, London 3 juni 2017.
ARTIKELN HANDLAR OM