Erbjöd gratis biobiljett – var ett bluffnummer

1 av 2 | Foto: Privat
Nya fräcka Whatsappbluffen.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

På natten mot måndagen nåddes Gino Riazzoli av ett meddelande på Whatsapp. Någon lovade gratis biobiljetter – men han anade genast ugglor i mossen.

– Det ringde från Somalia förra veckan, så jag kände igen hela grejen, säger han.

Foto: Aftonbladet
Jan Olsson, NBC.

Under natten mellan söndag och måndag plingade det till i Gino Riazzolis telefon. Det var Whatsapp-appen som hade tagit emot ett meddelande.

”Gratulerar! Ett presentkort hos SF Bio är reserverat i ditt namn och måste hämtas ut inom 24h”, stod det.

Men Gino förstod direkt att något inte var som det skulle. Numret det var skickat från började med +55 – riktnumret för Brasilien. Och Gino har tidigare tagit emot bluffsamtal.

– Det ringde förra veckan från Somalia, så jag kände igen hela grejen. Annars hade man kanske gått in, det här kändes lite mer sofistikerat, säger han.

”En ny variant”

Gino trodde alltså aldrig att han vunnit någon biljett. För den som klickar sig in på länken Gino tagit emot väntar snart en sida där personen uppmanas betala en mindre summa och lämna sina personuppgifter.

– Hade man inte blivit uppringd tidigare hade man kanske blivit lurad, men inte nu, säger Gino.

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum (NBC) har inte hört talas om den här typen av bluff innan Aftonbladet ringer upp.

– Via Whatsapp alltså... det var en ny variant, verkligen inte trevligt. Men det är smart att lägga belöningen på en låg nivå. Folk går inte på det om det står 60 miljarder, säger han.

”Ring till företaget”

Olsson säger att en tumregel är att det inte finns någon som ger bort gratis pengar på nätet – och om du inte har deltagit i något lotteri har du garanterat inte vunnit några pengar eller biobiljetter.

– Är du det minsta osäker, ring företaget som står som avsändare, SF i det här fallet, och fråga om de har en sådan här tävling. Då får man ju beskedet att nej, det har de inte.

Han säger att det ständigt växer fram nya bluffmetoder. Om det rör sig om en våg av Whatsapp-bedrägerier lär han snart ha en hög anmälningar på sitt bord, misstänker Olsson.

– Klicka inte på några sådana här länkar. Och är man av något skäl det minsta osäker, så ring upp företaget.

Thomas Runfors, pressansvarig på SF-bio, medger att bluffmeddelanden av den här karaktären är ”ett bekymmer”. Han understryker att företaget inte har något med utskicken att göra.

SF polisanmäler bedrägeriförsök och försöker stänga ner så många sajter av den här karaktären som möjligt.

– Vi vill egentligen bara varna våra kunder för det här. Klicka inte på såna här länkar, man ska inte öppna sådana här meddelanden, säger han.