Valet i Nederländerna 2017

Ingen vill erkänna att de ska rösta på Wilders

Snart går nederländarna till valurnorna

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

VOLENDAM. De två männen utanför ett radhus skakar nekande på huvudet. De vill definitivt inte prata med några svenska journalister.

I Volendam röstade hälften av befolkningen på högerpopulisten Geert Wilders vid förra valet men av alla vi frågar är det få som vill erkänna att de tänker rösta på mannen med det platinablonda hårsvallet på onsdag.

Männen utanför radhuset är i 35-40 årsåldern. Jag hinner knappt presentera mig förrän han som står ute på gatan säger:

– Vi är inte intresserade.

Jag undrar varför.

Svaret kommer tillbaka i form av en fråga.
– Är er tidning vänster eller höger?

Jag förklarar att Aftonbladet har en socialdemokratisk ledarsida men att tidningen i övrigt är opolitisk.

– Aldrig i mitt liv att jag skulle prata med en socialdemokratisk tidning, säger den av de två som för snacket.

Hälften röstade för Wilder

Vi möts gång på gång av liknande attityder när vi under merparten av en dag promenerar runt i den idylliska staden som ligger vackert belägen alldeles vid havet, bara en halvtimmes bilresa från Amsterdam.

Statistiken visar att hälften av stadens invånare röstade för Wilder i valet 2012. Men få som röstar på honom vill prata.

De som inte har något emot att snacka säger alla att det inte tänker rösta på Wilders men håller ändå med honom när det gäller hans syn på invandringen, en av Wilders stora valfrågor.

– Jag är inte rasist men jag tycker att vi fått in tillräckligt med ekonomiska flyktingar, säger kakelläggaren Peter Snieder som sitter på en bänk vid en husvägg tillsammans med en kompis och dricker kaffe ur smäckra porslinskoppar.

Han sippar försiktigt på den svarta vätskan.

– Vi har inte råd att fortsätta betala för alla dessa människor. De ser Europa som ett förlovat land där de kan leva på bidrag utan att göra någon motprestation. Varför ska jag jobba stenhårt 5-6 dagar i veckan för att försörja min familj när invandrarna får allt till skänks?

”Vi är för olika”

Han tittar på kompisen Raenear Smit, klädd i en öppen svart träningsoverallsjacka, för att få lite medhåll. Han är inte nödbedd.

– Jag har inget emot utlänningar men när de som kommer hit nedvärderar kvinnor och tycker att kristna är skit så känner jag att vi helt enkelt är för olika. Det funkar inte. Jag tänker inte ge upp min plats som holländare för att det kommer någon från en helt annan kultur och vill ha den.

I samma ögonblick kommer ett äldre par förbi på gatan. Raenear och Peter ropar till dem att berätta för de svenska journalisterna varför de röstar på Geert Wilders.

Paret stannar till och ler en aning besvärat.

– Jag ska rösta på pensionärspartiet, säger kvinnan innan de går vidare.

Jag undrar vilken Peter och Raenears förklaring är till att hälften av invånarna i deras stad röstade på Geert Wilders Frihetsparti i förra valet.

Peter sätter ner kaffekoppen och drar en hand genom sitt kortklippta hår.

– Vi har många rasister och dumma människor här, svarar han.

Huspriserna faller

Raenear Smit skrattar rått och fyller i.

– Volendam är en ovanlig stad i Holland därför att de flesta här äger sina hus istället för att hyra dem. Vi tycker inte om att invandrare flyttar in för då sjunker huspriserna.

En annan förklaring får jag utanför ett snabbmatsställe längs stadens genomfartsgata av Sam Brumper och Jonny Klouwer som stoppar i sig pommes frites som de först doppar i majonnäs.

– Folk i den här stan tycker inte om främlingar, säger de. Det släpper inte in någon i sin gemenskap.

Sam och Jonny kommer från oststaden Edam som bara ligger några kilometer bort.

– Det är hos oss som flyktingarna finns. Här i Volendam finns inga.

Ingen av dem har ännu bestämt sig för på vem de ska rösta men det blir i alla fall inte Geert Wilders.

– Han snackar för mycket och har väldigt vildvuxna åsikter, tycker Sam. Men jag tror mycket väl han kan vinna. Många holländare tycker som han.

”Går bra för Holland”

Äldre paret Sten och Mari promenerar förbi den imponerande fotbollsstadion. Trots bara 20 000 invånare har Volendam flera gånger spelat i högsta divisionen.

Båda tänker rösta på sittande premiärministern Mark Ruttes parti, VVD.

– Jag tycker det går bra för Holland så varför ändra, säger Sten som är chef för ett städföretag och klädd i en beige skinnjacka.

Sen kryper det fram att båda ändå är rätt missnöjda med den stora invandringen och att de tycker Wilders har rätt i mycket av det han säger.

– De som kommer hit måste lära sig holländska och acceptera att det är jul och påsk vi firar här och inte deras högtider. Vill de något annat får de flytta tillbaka till sina hemländer.

Sten och Mari är nöjda med att Mark Rutte i helgen stoppade flera ministrar från Turkiet från att bedriva valkampanj bland turkar i Nederländerna för president Erdogans starka presidentstyre.

– Detta är Holland och inte Turkiet. Erdogan är galen. Vi vill inte att hans ministrar håller valrörelse här.

På den folktäta promenadgatan nere vid hamnen är uteserveringarna fulla. Folk njuter av solen men vågar inte ta av sig sina täckjackor trots att kvicksilvret når 15-gradersstrecket.

”Rätt att stänga gränserna”

Piet Jonk driver en krog som skryter om den bästa äppelpajen. Han har klätt upp sig i kostym, vit skjorta och slips.Hans främsta skäl för att inte rösta på Wilders är rent praktiskt.

– Karl har rätt i en hel del av vad han säger men han har inte kompetensen eller medarbetarna att styra Holland. Han klarar det inte.

Längs promenaden träffar vi den enda väljaren som inte hymlar med att han sannolikt kommer att rösta på högerpopulisten.

Henk, 40, sitter med några kompisar på en bänk med en halvt urdrucken öl i handen.

– Jag gillar inte allt Wilders säger men han har många poänger. Vi har invandrare som bott tio år i Holland men som fortfarande inte anpassat sig. Därför tycker jag det är helt rätt att stänga gränserna och kasta ut dem som vill leva som i sina hemländer.

Henk vill inte säga sitt efternamn. Eller vara med på bild.

Där går gränsen för hans frispråkighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Holland först ut i Europas supervalår

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Nederländerna 2017

Geert Wilders

Nederländerna