Säpo

Säpo: Systematiska angrepp från spioner mot svensk telekom

Av: 

John Granlund

NYHETER

Främmande makt försöker systematiskt angripa svensk telekomsektor.

I en intervju med Tv4 Nyheterna uppger Säpo att man kunnat identifiera flera spioner som har "visat ett sådant intresse" på plats i Sverige.

– Vi har haft aktörer som vi har kunnat koppla till andra länder, säger Linda Escar, biträdande chef för säkerhetsskydd på Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen medger för första gången att utländska spioner agerar i Sverige med särskilt fokus på att angripa telekombranschen, rapporterar Tv4 Nyheterna på söndagen.

I en intervju med tv-kanalen säger Linda Escar på Säpo att man identifierat flera personer som kunnat knytas till främmande makt som riktat in sig på telekombranschen.

– Vi har haft aktörer som vi har kunnat koppla till andra länder som har visat ett sådant intresse. Det rör sig om intressen vi sett vid flera tillfällen och inte om enstaka incidenter, säger Linda Escar till Tv4.

Finns underrättelsehot

Enligt Säpo handlar det både om försök att ta sig in i konkreta system samt försök att värva nyckelpersoner inom telekombranschen.

– Det kan handla om information och det kan handla om specifika system som man kan ha en avsikt att ta sig in i, i syfte att kontrollera dem exempelvis i en krissituation, säger Linda Escar.

Säpo uppger enligt Tv4 också att det finns problem med företag med ”spionkoppling” som försökt vinna upphandlingar inom telekombranschen.

– Det finns ett faktiskt underrättelsehot mot telekomsektorn och vi har aktörer som vi vet att intresserar sig för det, Linda Escar.

Två möjliga angripare

Säpo vill inte uppge vilka eller vilket land det är som man kunnat knyta de utpekade spionerna till.

Men enligt underrättelsexperten Johan Wiktorin finns det två möjliga angripare.

– Om man tittar på de länder som rimligen skulle kunna ha en avsikt och också kapacitet så är det väl framför allt Ryssland och Kina. Ryssland av försvarsskäl och Kina kanske mer av ekonomiska skäl, säger han til Tv4 Nyheterna.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Telekom