Björklund: Stoppa rysk ubåtshamn

Foto: Pontus Orre
Jan Björklund.
NYHETER

Liberalernas partilledare Jan Björklund kräver att regeringen ska stoppa försäljningen av ubåtshamnen i Fårösund till ryska intressen.

– Att det har gått så här långt är en grov försumlighet från försvarsminister Peter Hultqvists sida, säger han till TT efter uppgifterna i Dagens Industri om att den ryske affärsmannen och oligarken Vladimir Antonov är spekulant.

Sedan riksdagen 2004 beslutat att skrota invasionsförsvaret köpte entreprenören Joachim Kuylenstierna hela gamla KA3, inklusive Marinhamnen (ubåtshamnen), för 18 miljoner kronor av det statliga bolaget Vasallen.

Hamnen var tidigare skyddsobjekt och en strategisk plats för svenska försvaret. Nu finns ett tiotal anbud på anläggningen.

Säljs inom kort

Enligt Dagens Industri leder Antonov budgivningen med 82 miljoner kronor. Affären ska bli klar inom kort.

Kuylenstierna dementerar uppgifterna om Antonov, men bekräftar att två utländska köpare har lagt bud.

– Jag har aldrig pratat med någon Antonov, jag vet inte ens vem det är. Det är bara spekulationer från en press som vill sälja lösnummer, säger han till P4 Gotland.

Kan det finnas ryska affärsmän i bakgrunden?

– Jag kan inte uttala mig om några som lagt bud över huvud taget.

Ökänd efter Saab

Björklund kräver att regeringen köper hamnen eller i sista hand tar till expropriation (ett tvångsförvärv av fastigheten).

– Det är helt otänkbart att ryska intressen skulle få köpa ubåtshamnen på norra Gotland, säger han.

Antonov är i Sverige mest känd för att ha försökt ta över Saab Automobile. Men han blev inte godkänd som investerare av bland annat av Europeiska investeringsbanken (EIB).

För Björklund är det inte avgörande att Antonovs namn nu dyker upp:

– Det centrala i det här sammanhanget är att det kan vara ryska intressen som sannolikt står den ryska regimen nära.

ARTIKELN HANDLAR OM