Granat utanför polishus var skarpladdad

Utredning slås ihop med Rinkeby-upploppen

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja, Martin Mederyd Hårdh, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett misstänkt föremål som hittades i en papperskorg utanför polishuset i Kista visade sig vara en skarpladdad handgranat.

Polisen utreder nu saken inom samma ”särskilda händelse” som upploppen i Rinkeby.

– Tankemässigt kan man ha med sig att det skulle kunna finnas ett sådant samband, säger polischefen Patrik Ungsäter.

1 av 6 | Foto: P-O Sännås

Föremålet påträffades i en papperskorg utanför polisstationen vid Kista torg, tidigt på måndagsmorgonen.

Området spärrades av och tekniker från bombgruppen kallades in. På eftermiddagen kunde de slå fast att det var en skarpladdad handgranat.

– Vi vet att den är skarpladdad och även om det inte finns några belägg så utgår vi från att det är riktat mot polisstationen, säger Patrik Ungsäter, polisområdeschef i Stockholms norra polisområde.

”Kan inte utesluta samband”

Att någon placerat en handgranat där kommer nu att utredas parallellt med upploppen i Rinkeby. Det kommer att vara del av den ”särskilda händelse” som polisen upprättat, som Patrik Ungsäter är chef över.

– Vi har valt att göra det. Anledningen till det är att vi har en sådan igång, säger han.

– Vi kan inte utesluta att det har ett samband. Organisationen är igång och vi vill se till att utredningen bedrivs effektivt och rationellt och med rätt kompetenser. Därför involverar vi detta i den särskilda händelsen.

Polisen i Kista har inte fått in några konkreta hot, skriftliga eller muntliga. Granaten har inte följts av något meddelande.

Lades i en bombvagn

Avspärrningarna påverkade tidigare ingången till Kista galleria. Ingången på framsidan gick inte att använda under tiden som teknikerna var på plats.

Vid 10-tiden på måndagen lades handgranaten i en så kallad bombvagn för att kunna flyttas till ett ställe där det är utom fara för allmänheten.

– Händelsen utreds som olaga hot. Vi kommer nu att gå vidare med utredningen, sa polisens presstalesperson Towe Hägg under eftermiddagen.

Finns det någon misstänkt i ärendet?

– Det finns ingen gripen.

Men finns det någon misstänkt?

– Jag uttalar mig om gripna personer och det finns ingen gripen i det här fallet, säger Towe Hägg.

Under dagen har polisen bedrivit dörrknackning i området.

– Vi vill väldigt gärna ha in information, vittnesuppgifter och iakttagelser från tidigt i morse, från allmänheten, säger Patrik Ungsäter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN