Saab-topparna frias

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

De tidigare Saab-topparna Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers frikänns av tingsrätten från anklagelser om ekobrott.

Saab gick i konkurs för fem år sedan och storägaren Victor Muller, vd:n Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers har stått åtalade för allvarliga ekobrott. Långdragna rättegångar har pågått i flera veckor i Vänersborgs tingsrätt.

På fredagen klockan 14 kom domen. Samtliga sju misstänkta ekobrottslingar frias på alla åtalspunkter.

”Tingsrätten anser inte att det sätt som Victor Mullers ersättning från Saab och ett avtal med en återförsäljare för den ukrainska marknaden redovisats i Saabs bokföring inneburit att Saabs bokföringsskyldighet åsidosatts. Inte heller har tingsrätten funnit att de uttalanden i media som förekommit från framförallt Victor Mullers sida har varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende med hänsyn till i vilket sammanhang de förekommit där tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem”, lyder meddelandet på tingsrättens hemsida.

”Hårt slag mot åklagarsidan”

Den tidigare chefsjuristen Kristina Geers advokat säger att han inte är förvånad över domen.

– Vi har varit väldigt upprörda över att detta gått så långt som till åtal. Det har ju alla förstått som följt rättegången. Domen är ett hårt slag mot åklagarsidan då samtliga blir frikända på alla punkter, säger Per E Samuelsson till tidningen TTELA.

Inte heller Jan Åke Jonssons advokat verkar särskilt överraskad. Han tvivlar också på att åklagarsidan kommer att överklaga domen.

– Allt i processen talade för att de skulle frikännas. Men det är olyckligt att rättegången skulle ta så pass lång tid. Det har drabbat de åtalades familjer, säger advokat Bengt H Nilsson.

”Bör tänka sig för innan han överklagar”

Han tycker också att åklagarsidan ska tänka sig för innan de överklagar domen.

– De har tre veckor på sig att överklaga domen. Men min bedömning är att åklagaren inte kommer att ta det vidare, han bör nog tänka sig för två gånger innan han överklagar, säger Bengt H Nilsson.

Aftonbladet söker chefsåklagare Olof Sahlgren för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM