Trumps nya drag: Radera Obamas klimatpolitik

NYHETER

”Vidtar inte åtgärder som utsätter den amerikanska ekonomin för fara”

WASHINGTON/STOCKHOLM. Donald Trump har skrivit under en omfattande exekutiv order på miljöområdet – grundprincipen är att amerikanska jobb går före kampen mot klimathotet.

Dekretet kommer i praktiken att utradera Barack Obamas klimatpolitik, enligt CNN.

– Vi ska stoppa kriget mot kolet, sa Donald Trump, flankerad av gruvarbetare på scenen.

Under president Barack Obama intog USA en mer aktiv roll i det globala arbetet för att stoppa klimatförändringarna. Donald Trump ska nu rulla tillbaka flera av sin företrädares viktigaste reformer på miljöområdet.

Presidenten har på tisdagen skrivit under en exekutiv order på miljömyndigheten EPA, som Trump utsett klimatskeptikern Scott Pruitt att leda. Presidenten var flankerad av kolgruvarbetare när han skrev under ordern – en yrkesgrupp som snart ska få tillbaka sina jobb, lovade Trump.

– Min regering ska stoppa kriget mot kolet.

– Vi ska producera amerikanskt kol för att driva amerikanska industrier.

Foto: Mary Altaffer / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kan göra både och”

Trump-administrationens linje är att USA:s tillväxt ska prioriteras högre än klimatarbetet. Det säger en företrädare för Vita huset till CNN:

– Klimatförändringarna är en fråga som förtjänar uppmärksamhet, men presidenten har varit tydlig när det gäller att han inte tänker vidta åtgärder som utsätter den amerikanska ekonomin för fara. Det är väldigt enkelt.

Dekretet väntas upphäva minst sex av Barack Obamas miljöreformer. En av de viktigaste är en order som betonar allvaret i klimathotet. En annan instruerar federala myndigheter att förbereda sig för effekterna av klimatförändringarna. Båda dessa upphör att gälla när Trump skriver under sitt miljödekret, enligt CNN.

– Den förra administrationen devalverade arbetarna genom de politiska reformerna. Vi säger att vi kan göra både och. Vi kan både skydda miljön och förse människor med arbete, säger Vita huset-representanten till tv-kanalen.

Får hård kritik

Trumps klimatorder har gett upphov till ett ramaskri från politiska motståndare och miljöaktivister.

– De här förändringarna är ett angrepp på amerikanska värderingar och de innebär att alla amerikaners hälsa, säkerhet och välbefinnande utsätts för fara, säger Tom Steyer, ordförande för organisationen NexGen Climate, i ett uttalande.

– Det här visar att Trump misslyckas med att visa ledarskap för att skydda amerikaners hälsa samt USA:s miljö och ekonomi, säger Andrew Steer, chef för institutet World Resources, i en kommentar.

Ingen jobbuppskattning

Kritiker ställer sig även frågande till hur många nya jobb som egentligen kommer att skapas av Trumps miljöorder. Till exempel har kolbranschen under de senaste åren genomgått stora förändringar i takt med den tekniska utvecklingen.

Under en presskonferens på tisdagen sa Vita husets talesperson Sean Spicer att han inte känner till om det finns någon uppskattning för hur många nya jobb Trumps åtgärd kan innebära.

– Men folk som är i branschen applåderar det här initiativet och tror att det kommer att göra mycket för att väcka liv i branschen, säger Spicer.