Grannarna i chock: ”Det är helt overkligt”

Nationella insatsstyrkan slog till mot lägenheten i Vårberg – framför förvånade och chockade grannar.

Enligt ett vittne bodde ”ibland sex personer” i lägenheten där den misstänkte 39-åringen Rakhmat Akilov tros ha befunnit sig före attacken på Drottninggatan.

– Det är helt overkligt. När det är ens egen granne är det skrämmande nära, säger Patrik, 40, som bor vägg i vägg med männen som togs av polis.

På lördagseftermiddagen gjorde polisen två tillslag i Stockholm som kopplas till det misstänkta terrordådet i Stockholm.

Maskerad polispersonal i kamouflagekläder tog sig in i en lägenhet i Stockholmsförorten Vårberg, där mannen som tros ha begått attacken ska ha varit bara timmar före dödsfärden, enligt källor med insyn i utredningen.

– Polisen tog en person och förde iväg honom, säger ett ögonvittne till Aftonbladets reportrar på plats i Vårberg.

Någon halvtimme senare kom de ut med ytterligare en man, iförd huva.

En stund senare kunde tekniker bära ut bruna påsar ur lägenheten med förmodat bevismaterial. Teknikerna bar också ut datorväskor ur den aktuella lägenheten och fotograferade i papperskorgar utanför byggnaden.

”Det bor fyra, fem ibland sex personer”

På gården samlades en stor folksamling. Efteråt var många skakade över händelsen.

Norska VG har pratat med Patrik, som bor vägg i vägg med personerna som togs av polisen.

– Det här helt overkligt. Man vet ju att de här människorna kan vara vem som helst som man ser på gatan. Men när det är ens egen granne kommer det skrämmande nära, säger han till tidningen.

Han berättar att de som bodde i lägenheten mest höll sig för sig själva.

– Det här är verkligen ett lugnt område. Grannarna är trevliga, men de här männen har vi aldrig pratat med, säger han till VG.

En annan granne säger att det bor många i lägenheten, både kvinnor och män.

– Det är många som kommer och går. Jag vet inte hur många som bor där. Minst tre vuxna. Jag har pratat med en man som bor där. Han sa att han kommer från Uzbekistan, säger personen och fortsätter:

– Det var folk i lägenheten i går, men jag vet inte vilka som var där.

En annan granne säger:

– Det bor fyra, fem ibland sex personer därinne. De sover på golvet, det finns inga möbler kvar, han som hyr ut till dem tog möblerna med sig. De är alltid jättesnälla, de hjälper mig att bära tunga saker. De gör inget väsen av sig.

Polisen förtegen

Polisen vill i nuläget inte kommentera de tillslag som har gjorts i terrorutredningen.

– Vi har redan från början sagt att vi kommer vara knapphändiga med information av hänsyn till utredningen av ett allvarligt brott och av hänsyn till individer, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Publisert:

LÄS VIDARE