Trump om Sverige-utspelet: ”Såg det på tv”

President Donald Trump bekräftade på söndagskvällen vad många redan gissat.

Det uppmärksammade uttalandet om Sverige handlade om något han sett på tv.

– Mitt uttalande om vad som hände i Sverige syftade på ett inslag som jag såg på Fox News om invandring i Sverige, twittrar Donald Trump på söndagskvällen, svensk tid.

”Kolla på vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige! Vem hade trott det?”

Så sa president Trump när han talade i Melbourne, Florida under natten till söndag. Uttalandet skedde i samband med att presidenten räknade upp terrordåd som skett i Europa – och fick många att undra vad det egentligen var han menade.

Bland de som inte förstod fanns Sveriges regering, som via ambassaden i Washington krävde en förklaring från amerikanska utrikesdepartementet på söndagen.

På kvällen, svensk tid, svarade Trumps administration.

– President Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse, sa Sarah Sanders, Vita husets biträdande pressektreterare till nyhetsbyrån Reuters.

Strax innan 23 kom en förklaring från presidenten själv.

”Mitt uttalande om vad som hände i Sverige syftade till ett tv-inslag som jag såg på Fox News om invandring i Sverige”, skriver han på Twitter.

Svenska ambassaden i Washington skriver till Dagens Nyheter att man därmed anser frågan besvarad. Samtidigt säger utrikesdepartementet i Stockholm att man avvaktar till måndagen.

– Vi får se om vi får ytterligare svar i morgon, säger Elin Holmström på UD:s presstjänst.

Såg tv-inslag – med falska uppgifter

Med tweeten bekräftar Trump vad många redan gissat – hans oro för nationen Sverige bygger på ett nyhetsinslag från den konservativa tv-kanalen.

I en intervju berättade filmaren Ami Horowitz om ett nytt samhällsklimat i Sverige – om konflikter och ökande brottslighet som påstås ha följt i flyktingmottagandets spår. I bakgrunden spelas dramatisk musik. Ami Horowitz har gjort ett reportage om Sverige där han intervjuat en journalist och två poliser – men inslaget är späckat av felaktiga påståenden.

l slutet av inslaget säger Ami Horowitz att ”det inte var länge sedan som den första islamistiska terrorattacken inträffade i landet”. Sannolikt syftade Ami Horowitz till självmordsdådet vid Drottninggatan i december 2010.

Publisert:

LÄS VIDARE