Karta: Så nära är våren där du bor

NYHETER

Våren har kommit långt – men drabbas i helgen av ett bakslag när vinterväder drar in över landet igen.

– Även där det är vår blir det vinterkänsla på vädret i helgen, säger Christoffer Hallgren, meterolog på Foreca.

I norra och mellersta Sverige är våren långt borta, medan det i vissa delar av Skåne aldrig ens blev vinter.

1 av 2 | Foto: ILLUSTRATION: PAUL WALLANDER

Meterologerna utlyser inte vår när vitsipporna blommar, när kohagen är grön eller när tranorna landar vid Hornborgasjön – utan när dygnsmedeltemperaturen är över noll i sju dagar på raken. När det väl är uppnått kan det inte återgå till vinter.

Blev aldrig vinter

I större delen av södra Sverige är våren redan här. Längs vissa kuster i Skåne och Blekinge blev det aldrig ens vinter, hösten övergick till vår den 15 februari. Tidigare än så kan det inte vara vår, enligt meterologernas definition.

I Stockholmsområdet och merparten av Svealand har det varit vårtemperatur i 3–4 dagar så våren är nära – men en kallfront stoppar våren den här gången.

– Det är på gränsen men lär dröja, eftersom det är kallare luft på väg in till helgen. Kylan består även i början på nästa vecka, säger Christoffer Hallgren, meterolog på Foreca.

Det normala är att våren kommer till Stockholmsområdet någon gång efter den 20 mars.

Är våren tidig i år?

– Ja det tycker jag ändå. Normalt sett års så borde delar av Skåne – men inte hela Skåne – ha vår. Jämför vi det med kartan från 1 mars så ser vi att ”vårgränsen” ligger en bra bit längre norrut än vad den brukar, säger Christoffer Hallgren.

Iskallt i norr

I området på kartan där det fortfarande är vinter lär det förbli så ett bra tag till. Lokalt i Lapplandsfjällen och Norrbottens inland kan temperaturen sträcka sig ner mot 30 minusgrader på nätterna. Även trakterna kring Sundsvall kan få temperaturer omkring 10–15 minusgrader.

Även i de delar av södra Sverige där det redan är vår kommer det kännas som vinter i helgen.

– Snöfall drar in under helgen. Så även där det är vår blir det mer vinterkänsla på vädret i helgen, säger Christoffer Hallgren på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder