Valet i Nederländerna 2017

Första prognosen: Nederlag för Wilders

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Klockan 21 stängde vallokalerna i Nederländerna. Första prognosen: En storseger för premiärminister Mark Rutte. Och ett betydligt sämre resultat än väntat för högerpopulisten Geert Wilders och hans PVV.

– Vi har vunnit platser! Vår första seger, twittrade ändå Wilders segervisst i kväll.

Klockan 21 stängde vallokalerna i Nederländerna. Enligt den första vallokalsundersökningen utropades premiärminister Mark Rutte och hans VVD till valets vinnare. Regeringspartiet får 31 mandat av totalt 150 i det nederländska parlamentet. Resultatet är dock en kraftig minskning med 10 mandat jämfört med valet 2012.

– VVD har fått förnyat förtroende, sa en talesperson för partiet enligt BBC.

Samtidigt fick Geert Wilders högerpopulistiska PVV 19 mandat – en ökning med fyra mandat jämfört med valet 2012. Det är förvisso ett kliv framåt – men resultatet för Wilders EU- och islamkritiska parti är ändå oväntat lågt med tanke på hur opinionssiffrorna har sett ut innan valet.

Efter den första prognosen twittrade Wilders ändå segervisst:

– Tack till PVV-väljarna! Vi har vunnit platser! Vår första seger.

Gröna vänsterpartiet framåt

Lika många mandat som Wilders PVV fick också kristdemokratiska CDA och det liberala, EU-vänliga D66 som alltså också får 19 mandat. Jämfört med de senaste opinionsundersökningarna gick också det gröna vänsterpartiet Groen links väldigt starkt framåt och får 16 mandat – en ökning med hela 12 mandat.

Riktigt dåligt gick det dock för socialdemokratiska PvdA som redan på förhand tippades gå mot en brakförlust. De tappar 29 mandat och rasar alltså från 38 mandat till endast 9.

Oväntat högt deltagande

Valdeltagandet har under dagen varit oväntat högt. Enligt Guardian gick 82 procent och röstade – det högsta valdeltagandet på 31 år. På morgonen i dag fick bara i Amsterdam 25 000 nya valsedlar distribueras, enligt Telegraaf.

Enligt BBC lär det höga valdeltagandet ha gynnat liberala partier som är för ett fortsatt EU-medlemsskap.

Det blev som experterna på förhand var eniga om – det skulle bli ett jämnt och tufft val – och en uppgörelse mellan de fem stora partierna. Efter att ett definitivt resultat presenterats väntas långa koalitionsförhandlingar. Inför valet har alla partier sagt sig vägra ingå koalition med Geert Wilder. Enligt BBC kommer premiärministern Mark Rutte behöva ingå koalition med minst tre andra partier för att säkra en majoritet i parlamentet.

Mandatfördelningen enligt första prognosen

(Mandatfördelningen från valet 2012 inom parentes.)

VVD 31 (-10)

PVV 19 (+4)

D66 19 (+7)

CDA 19 (+6)

GL 16 (+12)

SP 14 (-1)

PvdA 9 (-29)

CU 6 (+1)

PvdD 5 (+3)

50PLUS 4 (+2)

SGP 3 (+0)

Denk 3 (+3)

FvD 2 (+2)

Källa: Süddeutsche Zeitung/Guardian

Aftonbladets Wolfgang Hansson på plats

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Nederländerna först ut i Europas supervalår

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Nederländerna 2017

Nederländerna