Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Gryningsrazzia mot terrormisstänkta i Berlin

avMalin Wigen

460 poliser gjorde tidigt i morse en samordnad insats mot 24 olika adresser runt om i Berlin.

Adresserna ska ha kopplingar till den moské som julmarknadsterroristen Anis Amri tillhörde, och som i förra veckan förbjöds av tyska myndigheter.

Foto: REUTERS
Över 450 poliser deltog i gryningsräden mot terrormisstänkt i Berlin.

Det var på tisdagsmorgonen som Berlinpolisen inledde en samordnad insats mot sammanlagt 24 olika adresser i staden. Sammanlagt deltog 460 poliser som genomsökte bostäder, företagslokaler och fängelseceller. Samtliga med kopplingar till organisationen ”Fussilet 33”, som förbjudits. Det skriver polisen själva på sin Twitter.

Julmarknadsterroristen besökte moskén

Organisationen har bland annat drivit den moské där terroristen Anis Amri var en flitig besökare. Anis Amri var den man som genomförde lastbilsattentatet mot julmarknaden vid Breitscheidplatz före jul, där tolv människor dödades. Samma dag ska Amri ha besökt moskén – som i sin tur varit känd som rekryteringsbas för våldsbejakande islamister, enligt Berlinpolisen, rapporterar Reuters.

Målet: Ta kontroll över finanserna

Målet med tisdagsmorgonens razzia var att säkra bevis och ta kontroll över Fussilet 33:s finanser. Det säger polisen presstalesperson till tyska tidningen Tagesspiegel.

Delstaten Berlins inrikesministerium har tidigare tagit beslut om att förbjuda organisationen, vilket förklarar varför moskén stängde igen förra veckan.

Vid lunchtid kommer Andreas Geisel, senator i Berlin, att hålla presskonferens.

Anis Amri som körde in med en lastbil i folkmassan på julmarknaden i Berlin, sköts efter en intensiv polisjakt till döds i Milano.

ARTIKELN HANDLAR OM