Slog sönder fönster på skola – nu får föräldrarna betala

Foto: Jessica Gow/TT
Genrebild.

avMalin Wigen

NYHETER

En grupp barn krossade flera fönster på en skola i Landskrona – nu har familjerna fått varsin räkning, skriver Helsingborgs Dagblad.

I januari krossade en grupp barn tretton fönster på Västervångsskolan i Landskrona – barnen ska inte varit elever på skolan enligt rektorn.

Nu har kommunen fått två räkningar för det inträffade. Ett vaktbolag vill ha 3 512 kronor då de lagade fönstrena akut för att förhindra mer skador. Och en glasfirma, som bytte ut de trasiga fönstrena, vill ha 45 325 kronor för sitt arbete.

– En vaktmästare fick lägga tre timmar på att sopa glasskärvor och det är ungefär en tusenlapp till, säger Magnus Sjunnesson, enhetschef inom fastighetsavdelningen, till Helsingborgs Dagblad.

Ska betala inom 30 dagar

Den sista kostnaden står kommunen för – men den resterande summan på 48 837 kronor ska barnens fyra familjer stå för. De har fått varsin räkning på 12 209 kronor som ska betalas inom 30 dagar.

För att kunna kräva detta hänvisar kommunen till skadeståndslagen, där det gemensamma ersättningsansvaret slås fast. Om en familj inte ha pengar – får de andra betala mer.

Enligt fastighetschefen Kjell Åkesson har han inga andra exempel på när en misstänkt gärningsman fått ta ansvar för skadegörelse på det här sättet, skriver Helsingborgs Dagblad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Landskrona