Pojkarna bakom våldtäkt i Lund flyttas

NYHETER

Skolan i Lund har ändrat sig.

De två pojkarna som våldtagit en annan elev och ändå fått gå kvar på skolan ska nu flyttas till en annan skola.

– Vi tog ett felaktigt beslut tidigare, säger skoldirektör Mats Jönsson till Sydsvenskan.

Foto: Jessica Gow / TT

På tisdagen tog skolans rektor och ledningen för skolförvaltningen i Lund ett nytt beslut. Pojkarna ska förflyttas till en annan skola.

Att våldtäktsoffret i Lund är den som lämnat skolan har gjort att Skolinspektionen riktat kritik mot den aktuella skolan, skriver Svenska Dagbladet. Enligt flickans advokat kände skolan till att hon var mobbad innan våldtäkten ägde rum.

Ändra skollagen

Händelsen i Lund är ett av många fall där våldtäkts- eller mobbningsoffer tvingas byta skola samtidigt som förövarna blir kvar. Den nuvarande lagstiftningen tillåter bara förflyttning av elever när allt annat har prövats. Händelsen i Lund har väckt starka reaktioner och nu vill Liberalerna ändra på skollagen så att det blir enklare att förflytta förövare.

– Det ska inte behöva vara den yttersta åtgärden. Ibland måste man flytta förövaren direkt, säger partiledaren Jan Björklund (L).

Fel signaler

Dessutom ska skolan bli skyldig att i alla fall pröva om förövaren ska förflyttas och om det inte sker ska skolledning motivera varför – i dag är det inget krav. Jan Björklund tror att många rektorer är rädda för att flytta på en elev eftersom att det kan ge upphov till ytterligare konflikter.

– Då leder det ofta till att offret flyttar istället och så tycker skolan att man är av med problemet. Det är helt fel signal vi sänder till våra ungdomar, säger han.

Ofta flathet

Men enligt Björklund handlar det ytterst om att chefer och ledare måste våga gripa in och visa vad som är rätt och fel.

– Flathet är det som allt för ofta kännetecknar skolledningars och kommuners agerande. Det behövs mer civilkurage. Man är konflikträdd, säger han.

Liberalerna avser att ta initiativ i frågan i riksdagen inom kort.

Perspektiv: Vad är egentligen sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM