Asko kan tvingas riva byggnad efter storbranden

NYHETER

Den kraftiga branden i Askos lagerbyggnad är under kontroll men skadorna är omfattande och Oslovägen kommer vara stängd under natten.

1 av 2 | Foto: Tore Meek / NTB

En brand som utbröt i en lagerbyggnad i Vestby i Norge under fredagen har kraftigt blossat upp igen, rapporterar norska medier.

Under kvällen har räddningstjänsten fått branden under något bättre kontroll, rapporterar NRK.

– Det är något mer kontroll på branden nu. Brandförsvaret arbetar fortfarande med släckningen men röken är inte längre lika farlig, säger polisjuristen Hilde Böch Höyer till NRK.

Personal från sex olika brandstationer har under dagen deltagit i släckningsarbetet och räddningstjänsten från Sarpsborg och Oslo har kallats in för att bistå Follos och Mosseregionens brandförsvar i släckningsarbetet. En helikopter från en flygplats i Rygge är även på plats.

– Vi har inte total översikt, men det brinner i takkonstruktionen och vi får hjälp från Rygge flygplats och brandförsvaret i Follo, säger larmcentralen Östs operatör Harald Mogen enligt Amta.

Ingen ammoniakläcka

Tidigare under dagen upptäcktes även en möjlig ammoniakläcka i lagret, men enligt NRK lagades den runt 15.30.

– Det senaste nu är att det inte längre ska finnas fara för läckage av ammoniak. Vi har fått besked om att det inte har läckt ammoniak, säger Hilde Böch Höyer till nyhetsbyrån NTB.

Polisen arbetar med att evakuera området öster om lagerbyggnaden, fram till orten Bjerkeskaug. Även boende längs E6:an söderut mot Kjenn har ombetts att evakuera, skriver Aftenposten. Boende inom en omkrets av 2,5 kilometer har uppmanats att hålla sig inomhus och stänga sina fönster tills nya besked kommer.

– Röken är giftig och hälsovådlig så vi ber folk att hålla sig undan, säger brandförsvarets insatsledare Per Håkon Lauritsen till VG Nyheter.

Polisen har beslutat att någon evakuering av bostadshus i orten Vestby inte behövs, men de som bor inom 400 meter från branden uppmanas fortfarande att hålla dörrar och fönster stängda, skriver NRK.

– Brandförsvaret har mycket bättre kontroll på situationen nu och branden är väsentligt reducerad, säger Hilde Böch Höyer.

Inga uppgifter om skadade

Karl-Alexander Carlsson från Dalarna arbetar på det brandhärjade lagret. Han berättar att de anställda utrymdes från lokalerna runt lunchtid idag. Detta efter att de under helgen försökt få fart på produktionen igen efter fredagens brand.

– När jag kom hit imorse såg det ut som att branden var helt släckt och det rykte ingenting alls. Men vid tolv-ettiden blev vi ombedda att lämna bygget. Jag jobbade bara några meter från där branden startade och när jag kom ut ett tiotal minuter senare såg jag världens rökpelare som slagit upp på sidan av byggnaden. Det gick otroligt fort, berättar han.

Han berättar att enligt information som gått ut till de anställda ska ingen människa ha skadats i samband med fredagens brand. Evakueringen av de anställda under dagens brand ska också ha gått snabbt och effektivt.

– Vi har fått höra hela tiden att ingen har blivit skadad eller dragit i sig rök. Det fick vi applåder för i fredags, att vi hade evakuerat så bra, säger Karl Alexander.

Det började brinna i lagret under fredag eftermiddag, kort efter att en truck fattat eld på platsen. Efter ett längre släckningsarbete fick man fredagens brand under kontroll, men under tisdagen blossade den alltså upp igen.

Asko byggnad kan behöva rivas

Klockan åtta på tisdagskvällen var branden under kontroll efter att bland annat helikoptrar med vatten gått i skytteltrafik över byggnaden, skriver aftenposten.

Men skadorna på byggnaden är omfattande.

– Troligen så kommer byggnaden behöva rivas helt, säger operationsledare Rune Persen i polisdistrikt Øst till aftenposten.

Oslovägen kommer fortsätta att hållas stängd under natten och kan tidigast öppna onsdag morgon enligt norska polisen.

Artikeln uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge