Fyra skjutna vid krog i Oslo – en gripen

Polisen: Bråk urartade till skjutning

NYHETER

Fyra män har blivit skjutna vid utestället Blå i Oslo.

– De har förts till sjukhus med okända skador, säger André Kråkenes på Oslopolisen till Verdens Gang.

En misstänkt är gripen, uppger polisen.

1 av 3 | Foto: Braastad, Audun / NTB-TT
Polis på plats vid Blå i Oslo.

Under natten till söndag blev fyra personer skjutna vid klubben Blå i Oslo i Norge. Det meddelade polisen på Twitter vid 02.30.

Hanne Nordve, polisens insatsledare på plats, sa i natt till Aftenposten att ett bråk föranledde skottlossningen. Uppemot åtta skott kan ha avlossats och en eller flera gärningspersoner ska ha setts springa från platsen.

– Både anställda och gäster träffades av skotten. De var vid medvetande när de kördes till sjukhus, säger hon.

Vittnet: ”Folk fick panik”

Minst sju polisbilar och tre ambulanser kom till platsen, säger ett vittne till VG.

– Vi vet ännu inte hur händelseförloppet ser ut, och vi vet inte hur många gärningsmän det rör sig om, säger Oslopolisens operationschef André Kråkenes till tidningen.

Ett annat vittne berättar för VG om hur han sett flera personer argumentera med dörrvakterna på klubben - innan han helt plötsligt drog upp ett vapen.

– Han drog upp en pistol och sköt tre gånger, säger vittnet.

– Folk omkring fick panik. Folk började springa medan andra frös helt.

Misstänkt brottades till marken

En man i 20-årsåldern kunde gripas och är misstänkt för skjutningen. Aftenpostens reporter blev vittne till att en man blev tagen av polis när han försökte fly från platsen i en taxi, strax efter skottlossningen.

– Han blev nedbrottad på marken av flera polismän. De tog från honom en pistol, säger journalisten Thomas Olsen till tidningen.

Enligt polisen kan anledningen till skjutningen ha varit att gärningsmannen ombetts att lämna klubben.

– Den upplysningen kommer från vittnen på stället som såg händelsen. Mannen sitter nu häktad och kommer att höras under söndagen säger André Kråkens till VG.

Konsertlokalen och restaurangen Blå ligger i en gammal industrilokal i närheten av området Grünerløkka. På lördagskvällen spelade amerikanska artisten Kool G Rap sin första Norgespelning någonsin på Blå.

Letade patronhylsor

Polisens tekniker jobbade på brottsplatsen fram till klockan sex på söndagsmorgonen. Då hade de märkt flera platser utanför klubbens dörrar i jakt på patronhylsor och andra tekniska bevis efter skjutningen, skriver VG.

– Det ser ut som att de kriminaltekniska undersökningarna närmar sig slutet, men det är mycket taktiskt arbete kvar. Bland annat måste vi undersöka om den anklagade var med någon annan på klubben och vilken typ av anknytning dessa skulle kunna ha till händelsen, säger André Kråkens.

Den gripne mannen ska vara känd av polisen sedan tidigare men polisen vill inte kommentera huruvida han dömts tidigare, skriver VG.

Två av de skadade är dörrvakter. Enligt NRK är ingen av dem kritiskt skadade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Oslo