Brand i gymnasiebyggnad

NYHETER

En våldsam brand rasade på fredagskvällen i en byggnad som tillhör Sågbäcksgymnasiet i Huddinge.

Efter midnatt bedömde räddningstjänsten att eldsvådan var under kontroll och 00.49 avslutade man släckningsarbetet på platsen.

– Det var en mindre del av skolan som brann, en verkstadsdel. Så vi hade lite tur där, säger Roger Magnuson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

1 av 5 | Foto: P-O Sännås

Det är ett däcksförråd i en verkstadsbyggnas som ingår i gymnasiets verksamhet som brann på fredagskvällen.

– Däcken som brinner ger den här kraftiga, svarta röken. Det är också bilar som står i brand. Vi har inte branden under kontroll än, sade Anders Edstam vid brandförsvaret vid 23-tiden.

Ögonvittnet Orhan Alyev tankade bilen i Huddinge centrum när han såg den kraftiga röken stiga från gymnasiebyggnaden någon kilometer bort.

– Så jag körde dit och kollade. Polisen var redan på plats och brandmannen kom efter ett tag, säger han.

”Var full brand”

Vid 00.30 bedömde Roger Magnusson på Södertörns brandförsvar att eldsvådan var under kontroll.

– Men det är några glödbränder som vi försöker isolera, bland annat i taket. Eftersläckning kan man kanske kalla det för, säger han.

Personal från flera brandstationer i området hjälpte till i släckningsarbetet, som avslutades 00.49 natten mot lördagen.

– Då var branden släckt. Det är ännu inte säkerställt vad den berodde på, men man pratar om en bildbrand, säger Roger Magnusson.

Gymnasiet består av flera stora byggnadskroppar. De verkar ha klarat sig både undan brand- och rökskador – men verkstaden är totalförstörd.

– Mellan tummen och pekfingret är det en 200 kvadratmeter stor byggnad, och där har det varit full brand, säger Roger Magnusson som på lördagsmorgonen utvecklar:

– Det är kanske fem procent av skolan som brunnit. Det har blivit skador i takkonstruktion och fasad med brandrök och en viss del vattenskador. Övriga skolan är oskadad, är bedömningen.