Svenskarna flydde från skogsbrand i Kroatien

NYHETER

Runt klockan 03 på natten tjöt varningslarmen i populära semesterorten Podgora i Kroatien. Den starka vinden förde skogsbranden allt närmare staden.

68 nordiska resenärer, däribland 40 svenskar, evakuerades från ett av resebolaget Tuis hotell.

Svenske Andreas Mikheel och hans sambo lämnade även de genast sitt boende.

– Vi stack på tio minuter.

1 av 2 | Foto: Privat.

Familjen Mikheel är på semester i Kroatien tillsammans med en annan familj som också har små barn.

– Vi vill inte ens att de ska få rök på sig, säger Andreas till Aftonbladet.

De märkte branden vid tretiden på natten när utomhuslarmen i svenskpopulära semesterorten Podgora tjöt.

– Vi såg att branden kommit lite väl nära. Det civila brandförsvaret håll på för fulla muggar, men det blåser i princip storm ute. Det är väl därför den spridit sig så fort.

Familjerna hyr boende av kroater.

– De som vi bor hos såg uppenbart skärrade ut, de hade också packat väskorna.

Andreas, sambon och den andra familjen väckte barnen på en gång.

– Vi stack på tio minuter. Vi tog beslut att lämna och åka lite söderut. Efter ungefär 1,5 mil knackade vi på första bästa hotell, säger han.

När Aftonbladet pratar med Andreas vid 04.30 ser han brandröken på avstånd.

– Barnen sover nu. Ettåringen och treåringen bråkade lite, men det har gått bra.

Evakuerade hotellet

Förutom familjen Mikheel tvingades även 68 andra nordiska turister, varav 40 svenskar, lämna ett av resebolaget Tuis hotell i Podgora. Hotellet låg helt enkelt för nära den rasande skogsbranden.

– Det ligger ganska nära branden, men jag har ingen exakt upp gift om hur nära det ligger, säger Mathias Bergendahl.

”Det kom plötsligt”

Han berättar att resenärerna förflyttats till två andra hotell, som ligger längre bort från branden.

– Det kom plötsligt. Jag har inga exakta detaljer på hur det har gått till väga, men kunderna togs i organiserad form över till två andra hotell, säger han.

Han berättar även att Tui varit i kontakt med samtliga resenärer och bekräftat att de mår bra, och att de har kommit fram till sina nya hotell. Nu avvaktar resebolaget brandens utveckling.

– Jag kan inte uttala mig om exakt hur branden är just nu, men jag vet att den inte har påverkat våra resenärer ytterligare. Nu är det mest en fråga om att avvakta och se när kusten är klar, och då kan de återvända till sitt hotell. Det är upp till brandmyndigheterna att avgöra när de kan flytta tillbaka, säger Mathias Bergendahl.

”Kan ändras väldigt snabbt”

Även hos resebolaget Ving är man uppmärksamma på brandens utveckling. De har 37 svenska gäster inackorderade på ett hotell som ligger ungefär en mil från branden.

– Just nu är det inte aktuellt med någon evakuering för de gäster som bor på det hotellet, men när det gäller skogsbränder kan det ändras väldigt snabbt.
Vi håller kontakt med lokala myndigheter, hotellet och vår personal på plats, säger Vings presskontakt Anna Hagberg.

Inga planerade förändringar

Inget av bolagen planerar i nuläget några förändringar i flygavgångar eller program för kommande resor till Kroatien eller Podgora.

– Vi har inga planer på förändringar i våra program just nu, men vi följer utvecklingen och ser hur det utvecklar sig, säger Anna Hagberg på Ving.

– Vi har inga resenärer som är på väg dit under dagen och därför har vi lite tid på oss. Planen är att se vad myndigheterna säger och följa deras anvisningar. I nuläget finns det ingen anledning att tro att resor ska påverkas, säger Mathias Bergendahl på Tui.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kroatien

Bränder