Åklagare: Borg riskerar rättsliga påföljder

Av: 

TT

Anders Borg ska ha visat könet och kallat kvinnor "horor" och "slampor" på en fest. Han ska också ha klämt män i skrevet.

– På objektiva grunder är det ett sexuellt ofredande, säger åklagaren Zilla Hirsch till TT.

Sexuellt ofredande går under allmänt åtal, vilket gör att vem som helst kan göra en anmälan.

– Inom polisen är man skyldig att ta upp en anmälan oavsett vem som gör den, det måste inte brottsoffret göra, säger kammaråklagare Zilla Hirsch vid Stockholm city åklagarkammare.

Rent formellt kan polisen starta en utredning utan anmälan, av det som kommit fram i pressen. Men Hirsch säger att det vore ohållbart om polisen utredde alla brott som kom upp i tidningarna.

"Slampor" och "horor"

Det var i fredags förra veckan under en fest på Husarö i Stockholms skärgård som den tidigare finansministern Anders Borg spårade ur. Han ska påtagligt berusad ha visat sitt kön, tagit andra män i skrevet, varit grovt sexistisk mot kvinnor, kallat dem "horor" och "slampor", och hotat festens arrangör.

– Han borde vända sig till polisen och låta sig utredas för huruvida han har begått brott eller ej, säger brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz till Aftonbladet.

Borg har bett om ursäkt i ett inlägg Facebook och skriver bland annat: "Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

Påverkas av offret

Rent generellt, säger Zilla Hirsch, är det ett brott att ta andra i skrevet.

– Som lagtexten är skriven så konstituerar det ett sexuellt ofredande. Att man just berör en person på könsorganet, även om det är utanpå kläderna. Sedan kan det vara en slump, en olyckshändelse.

Ett första steg i en utredning vore att just kontakta brottsoffret och fråga vad som hänt och hur personen ser på saken. Men om personen som drabbats inte känner sig utsatt blir utredningen svår.

– Jag vet inte om jag skulle driva en utredning om inte den som på objektiva grunder blev sexuellt ofredad tyckte att den blev sexuellt ofredad, säger Zilla Hirsch.

Inte förmildrande

Att gärningspersonen varit berusad kan vara en förmildrande omständighet.

– Ja och nej, om man är berusad för att man själv berusat sig är inte det ansvarsbefriande. Men det krävs ju uppsåt för de flesta brott. Så det kommer in en slags bedömning om vad man har förstått i sitt berusade skick.

Anders Borg säger att han fick en "blackout" och inte minns kvällen. Zilla Hirsch menar att det är en vanlig invändning vid olika typer av våldsbrott.

– Det är ingen förmildrande omständighet utan bara en bevisvärderingsfråga.

Hon menar att det kan vara sämre för den misstänkte att inte kunna förklara med sina egna ord vad som hände.

Att be om ursäkt, vilket Borg har gjort, är en förmildrande omständighet.

– Många gånger brukar man tycka att det är förmildrande om personen ber om ursäkt, men det gäller inte i bedömning av vilket straff man får.

I den förre finansministerns fall skulle straffet troligen bli villkorlig dom och böter, enligt åklagaren. Maxstraffet för sexuellt ofredande är två års fängelse.

Publisert:

LÄS VIDARE