Här är barnen som blev jihadistresenärer

NYHETER

I Försvarshögskolans rapport finns 18 barn som har anslutit sig till terrororganisationer i Irak och Syrien. SvD och Aftonbladet har kartlagt nio minderåriga jihadistresenärer. Sju kom fram till Syrien, två försökte.

Kartläggningen visar bland annat att en pojke som rymt hemifrån och rest från Sverige, dödades i strider i Syrien när han var 17 år.

Föräldrarna trodde att han var på väg till ett läger på Västkusten med sitt syskon. I själva verket blev han jihadistresenär.

Skaffat familj i Syrien

Födelseår: 1997

Ålder vid resa till Syrien: 17

Bostadsort: Göteborg

Födelseland: Sverige

Kön: Kvinna

Status: Befinner sig i Syrien

17-åringen reste till Syrien sommaren 2014. Till mamman har hon sagt att hon är hjälparbetare i Syrien. Men när hon lämnade Sverige hade hon rymt hemifrån. Mamman kontaktade polis, som inte hann agera.

I dag är hon gift och har man och barn i Syrien, berättar mamman:

– Hon brukar ringa. Hon har det bra.

Mamman vet inte exakt var dottern befinner sig. Ändå påstår mamman att dottern aldrig vistats på IS område:

– Hon har aldrig varit där.

Kvinnan låter ledsen när vi pratar med henne. Under den korta intervjun försöker hon avsluta samtalet flera gånger. Trots alla osäkra uppgifter, så är mamman säker när vi frågar om vad dottern upplevt i Syrien:

– Hon gör saker som är bra. Hon har aldrig sett något krig i Syrien.

Sprider IS-propaganda

Födelseår: 1997

Ålder vid resa till Syrien: 16

Bostadsort: Göteborg

Födelseland: Irak

Kön: Kvinna

Status: Befinner sig i Sverige

16-åringen åker till IS område i Syrien sommaren 2014, enligt uppgifter till Aftonbladet/SvD.

På sitt Facebook-konto har hon lagt upp IS-propaganda, bland annat en video filmad med undervattenskamera där fem fångar dränks i en järnbur. Facebook-kontot är numera raderat,

Föräldrarna förnekar att dottern har åkt till Syrien. När vi når henne – i dag en ung kvinna på 19 år – vägrar hon att ge tydliga svar på våra frågor.

Den unga kvinnan ringer upp från en svensk mobiltelefon. Av det låga bakgrundsljudet att döma rör det sig om ett inrikessamtal. Hon är mycket negativ till att vi ställer frågor kring hennes IS-engagemang.

Har du rest till Syrien för att ansluta till IS?

– Jag varken bekräftar eller förnekar det.

Vad anser du om IS?

– Det svarar jag inte på, säger kvinnan.

Sedan blir hon aggressiv och säger att hon ska anmäla oss, om vi ens skriver om henne anonymt.

Dog i flygattack

Födelseår: 1997

Ålder vid resa till Syrien: 17

Bostadsort: Göteborg

Födelseland: Sverige

Kön: Man

Status: Dog i Syrien

17-åringen är en av de yngsta svenska jihadisterna som dödats i Syrien.

Hans mamma – svensk konvertit till islam – hyllade honom på Facebook efter hans död 2014. Hon skrev bland annat att sonen, ”inshallah”, kommit ”dit som du har kämpat för”. Mamman skrev också att han hade ett hjärta av guld och avslutade meddelandet med att vi ”saknar dig min kronjuvel”.

I faderns ansökan till Skatteverket om dödförklaring av sonen framkom att sonen skulle åka till västkusten på läger med sin lillebror. I stället rymde han. Några veckor senare fick fadern ett mejl från storebrodern i Syrien om att 17-åringen var där.

Senare fick fadern ett samtal om att den 17-årige sonen hade dött i en flygattack, och att inget fanns kvar av hans kropp.

Den två år äldre brodern var också jihadist i Syrien. Han dödades 2016.

Aftonbladet/SvD har sökt brödernas mamma och pappa för en kommentar.

Räddar dottern från IS

Födelseår: 2000

Ålder vid resa till Syrien: 15

Bostadsort: Västra Götalands län

Födelseland: Sverige

Kön: Kvinna

Status: Tillbaka i Sverige

Dottern är 15 år när hon gör sin första utlandsresa – till terrororganisationen Islamiska staten i Syrien.

Mot alla odds får föräldrarna hem henne.

– Vi lyckades få ut vår dotter och vårt barnbarn. Det är fan helt magnifikt, säger pappan till SVT.

Allt börjar när dottern hoppar av skolan och placeras frivilligt i ett familjehem. Då träffar hon en ung kille, LVU-placerad som ensamkommande flyktingbarn.

Pojkvännen blir intresserad av islam och börjar prata om att åka till IS i Syrien. Då väljer den 15-åriga flickan att följa med. Utan pass åker de tåg söderut. Paret lyckas ta sig hela vägen till Aleppo i Syrien, och till IS.

Dottern ringer och ber pappan att ta hem henne. Hon säger att IS försöker manipulera henne, att det är kaos i hjärnan:

– Om jag stannar så kommer jag vilja stanna för alltid.

Svenska myndigheter avråder föräldrarna från att försöka få hem dottern.

Föräldrarna får kontakt med människosmugglare. Två fritagningsförsök misslyckas.

På tredje försöket, i februari 2016, klaffar det. IS har för vana att avrätta människor som påträffas när de försöker rymma från IS områden. Men föräldrarna lyckas överlista jihadiströrelsen. I åtta månader har dottern bott på IS-kontrollerat område, först i Syrien, sedan i Irak. Hon har fött en son, och hennes make har dött som IS-soldat.

Hemma igen berättar hon att IS lärde henne att inte lita på sina föräldrar, eftersom de var otrogna. Periodvis trodde hon på IS världsbild och säger till SVT:

– De har gjort mig lite waco. Det sitter häruppe. Jag behöver hjälp.

Hon får ingen hjälp. Framåt höstkanten 2016 börjar hon till slut reflektera, och prata om vad hon varit med om. Hon kan inte glömma mannen som hon såg bli avrättad av IS vid en marknad för att han hade stulit. Hösten 2016 återupptar hon sina studier. Målet är att jobba på ett behandlingshem.

Aftonbladet/SvD har sökt mamman.

Pappan spränger sig själv

Födelseår: 1995

Ålder vid resa till Syrien: 17

Bostadsort: Stockholm

Födelseland: Sverige

Kön: Man

Status: Tillbaka i Sverige

Efter nian gjorde han inget särskilt, har han berättat. Han spelade fotboll, tränade och softade. Han levde dag för dag och tänkte inte så mycket på framtiden. Sedan var han utomlands, i Egypten, Förenade Arabemiraten och ”lite olika länder i Mellanöstern, helt enkelt”. Han satt också fängslad i fem månader för att han korsat gränsen mellan Syrien och Turkiet. Det framkom nyligen i en rättegång, i ett annat ärende.

Han är son till en hög ledare i al-Qaida som sprängde sig själv till döds i Irak 2008. Enligt uppgift ska han själv ha varit i Syrien två vändor, första gången 2012 som 17-åring, och deltagit i väpnade strider. När han återkom till Arlanda i januari 2016 greps han.

I dag har han hunnit bli 21 år och hävdar att han är gift med en fransyska, som bor med sin familj i Frankrike. Själv är han bosatt hos mamman i Sverige, men uppvuxen i Marocko och Förenade Arabemiraten där han gick i skolan.

Nyligen åtalades han i en härva om momsbedrägerier vid import av mobiltelefoner. Han hävdade att han blivit id-kapad, och friades från grovt bokföringsbrott och medhjälp till skattebrott. Därför fick han 21 000 kronor i ersättning för lidande, eftersom han suttit frihetsberövad.

Hade bra betyg i nian

Födelseår: 1999

Ålder vid resa till Syrien: 16

Bostadsort: Eskilstuna/Stockholm

Födelseland: Sverige

Kön: Man

Status: Befinner sig i Syrien

Blev radikaliserad i Eskilstuna när han besökte en moské tillsammans med en kamrat, enligt polisen. Han gick ut nionde klass samtidigt som kamraten, och hade bra slutbetyg.

I juli 2016 reste båda till Turkiet, bara två dagar efter militärkuppen i landet. Researrangören kontaktade alla inbokade och frågade om de verkligen ville åka. Den äldre kamraten svarade ja, och på returresan till Sverige fem dagar senare var ingen av dem med. Förmodligen hade de två killarna tagit sig över gränsen till Syrien, till ett område dominerat av al Nusra-fronten, enligt polisen.

Den äldre reskamraten är troligen död i dag.

Föräldrarna invandrade från Irak i början av 1990-talet.

Tagit avstånd från IS

Födelseår: 1997

Ålder vid resa till Syrien: 17

Bostadsort: Lund

Födelseland: Sverige

Kön: Man

Status: Tillbaka i Sverige

Pojken anmäldes som försvunnen i februari 2015 av sina föräldrar. Lite senare dök han plötsligt upp i en propagandavideo för IS. Han poserade med en kalasjnikov och sjöng en lovsång. Dessutom skrev han på Facebook:

”Jag önskar att ni kunde vara med mig här. Det är precis så perfekt och underbart som jag hade förväntat mig."

Men allt var inte så bra som det först verkade. Några månader senare återvände han till Sverige. Han fick hjälp att ta sig hem genom myndigheten Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Då blev han känd som den förste avhopparen i Sverige som tagit avstånd från IS. På sin numera nedlagda Facebook-sida skrev han bland annat:

”Jag stödjer inte IS, bl.a. på grund av deras uppförande mot både muslimer och oskyldiga icke-muslimer. Jag stödjer inte dem då de dödar muslimer, bryter förtroenden och löften, inte följer vår religions balans i alla aspekter och då de förkastar råd från dem som inte är med dem.”

Mamman är född i Sverige och har konverterat till islam, pappan är från Somalia.

”Jag kunde ha varit död”

Födelseår: 2000

Ålder vid resa mot Syrien: 15

Födelseland: Sverige

Kön: Kvinna

Status: Bor i Sverige

15-åringen fick kontakt på nätet med en kille som tidigare bott i Sverige. Nu bodde han ”där det är Islamiska staten”.

Killen berättade att alla får pengar och ett hus hos IS i Syrien.

Flickan började klä sig i heltäckande kläder istället för jeans, och visade propagandafilmer från IS för familjen.

Med hjälp av den 18-årige killens instruktioner - hon skulle ta passet i smyg, packa en gympaväska med kläder - lämnade hon hemmet för att gå till skolan. Trodde familjen. I stället flög hon till Köpenhamn, och sedan vidare till Istanbul.

Men en kompis från nätet blev orolig och larmade polisen. En internationell efterlysning gick ut. 15-åringen stoppades när hon kom fram till Istanbul, och skickades tillbaka till Sverige.

Efteråt sade flickan till Aftonbladet att hon blev manipulerad.

– Det var fel. Jag kunde ha varit död nu.

”Trodde på det jag läste”

Foto: Anna Tärnhuvud
17-åringen greps i Wien. Här återförenas hon med sin mamma.

Födelseår: 1998

Ålder vid resa mot Syrien: 17

Bostadsort: Linköping

Födelseland: Sverige

Kön: Kvinna

Status: Bor i Sverige

En 17-årig flicka i Linköping tittade på IS-krigare som såg ut som popstjärnor på nätet. Hon läste propaganda om det goda livet i IS-kontrollerade områden.

Föräldrarna märkte att hon radikaliserades. När hon lämnade Sverige stoppade ingen henne, trots att familjen slog larm när hon försvann.

Flickan åkte söderut. Med buss och tåg tog hon sig till Wien. Där greps och häktades hon, misstänkt för medlemskap i en terrororganisation.

Den österrikiska polisen hittade bilder på avrättningar utförda av IS i hennes mobil. Dessutom hade hon chattat om att hon var glad över terrordåden i Paris.

Under rättegången påstod åklagaren att hon var på väg till Syrien. Själv hävdade hon att hon hade ändrat sig:

– Jag skulle träffa tre andra tjejer. Men när jag kom hit ville jag åka hem igen.

Flickan dömdes till tolv månaders fängelse för medlemskap i terrororganisation, varav elva månader villkorligt. Hon släpptes genast, eftersom hon suttit häktad.

17-åringen hävdar att hon inte längre är intresserad av IS:

– Jag är en ung flicka och trodde för en kort tid på det jag läste. Nu vet jag att allt är propaganda som inte stämmer.