Ytterligare möte Trump–Putin

avTT

USA:s och Rysslands båda ledare, Donald Trump och Vladimir Putin, höll ett andra möte, som tidigare inte varit känt, under G20-mötet i Tyskland, bekräftar Vita huset.

Erkännandet kommer efter uppgifter om att de båda världsledarna talat länge under en middagssittning.

Foto: Evan Vucci/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin pratar med USA:s president Donald Trump på G20-mötet i Hamburg i början av juli.

Samtalet skedde under slutet av en middag med G20-ledarna och deras respektive under den sista kvällen i Hamburg. De båda använde Putins ryska översättare eftersom Trumps översättare inte talade ryska, enligt Vita huset.

Det är inte klart vad som diskuterades, men enligt Vita huset rörde det sig om ett "kortare samtal".

– Det var inget "andra möte" mellan president Trump och president Putin. Att antyda att Vita huset har försökt att dölja ett andra möte är falskt, illvilligt och absurt, säger en företrädare.

Trump själv twittrar: "'Fake news' om en hemlig middag med Putin är sjukt. Alla G20-ledare, med respektive, var inbjudna av Tysklands förbundskansler. Pressen visste!".

Han fortsätter: "De falska nyheterna blir mer och mer oärliga! Till och med en middag som arrangeras för topp-20-ledare i Tyskland framställs som ondskefull!".

"Livligt samtal"

– När middagen pågick gick alla ledare runt i rummet och pratade fritt med varandra. President Trump pratade med många ledare under kvällens gång. När middagen höll på att avslutas gick president Trump över till fru Trump, och pratade då kort med president Putin, säger en företrädare för Vita huset till AFP.

Tv-bilder från middagen har visat att USA:s första dam Melania Trump var placerad bredvid Putin. Trump själv satt bredvid hustrun till Japans premiärminister Shinzo Abe.

Enligt ett pm som konsultbolaget Eurasia Group skickat till sina klienter lämnade Trump bordet halvvägs in i middagen och tillbringade ungefär en timme till ett "enskilt och livligt" samtal med Putin, i sällskap enbart av Putins egen översättare.

Ingen egen översättare

Att USA:s president inte hade någon egen översättare fick andra ledare att lyfta på ögonbrynen, enligt konsultbolaget som säger att det bryter "mot det nationella säkerhetsprotokollet".

En representant för Vita huset säger:

– Varje par var tillåten en översättare. Den amerikanska översättaren talade japanska. När president Trump talade med president Putin använde de två ledarna den ryska översättaren, eftersom den amerikanska översättaren inte pratar ryska.

Nominerad ambassadör

Putin och Trump höll ett uppmärksammat formellt, över två timmar långt möte den 7 juli. Trump har senare sagt att Putin då förnekade anklagelserna om att han försökt påverka det amerikanska valet förra året.

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland.

Under tisdagen nominerade Trump veterandiplomaten och den tidigare Utahguvernören Jon Huntsman till ambassadör i Ryssland. Han har tidigare varit ambassadör i Singapore och Kina. Han måste först godkännas av senaten.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Ryssland