Härnösand

Tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden anmälda efter stadsfest

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Polisen bekräftar nu för allehanda.se antalet anmälda fall om misstänkta våldtäkter och ofredanden under stadsfesten i Härnösand som pågått i helgen.

Summan – 3 våldtäkter och 19 fall av sexuella ofredanden anmälda.

Nu kraftsamlar arrangören för att undvika fler sexualbrott på nästa års festival.

Härnösand.
Härnösand.

Redan under stadsfestens första dag kom anmälningar in till polisen i Västernorrland om sexuella ofredanden. Efter det vidtog arrangören vissa åtgärder för att skapa trygghet på festivalen.

Nu har polisen summerat händelserna under helgen.

– Vi har fått in anmälningar om 19 sexuella ofredanden och tre våldtäker, säger Stefan Sundberg, jourhavande förundersökningsledare vid Polisen Västernorrland till Allehanda.se.

Arrangören Tobias Wikström intervjuades av tidningen tidigare i helgen, då polisen gått ut med att tio anmälningar om sexuella ofredanden inkommit.

Han vill tillsamamsn med andra arrangörer av festivaler diskutera hur man kan förhindra sexualbrott inför nästa års festivaler.

– Framförallt lider jag med tjejerna, det är tjejerna som mår illa, säger Wikström då till Allehanda.se

Senare under söndagkvällen gick arrangören Höga Kusten Nöje ut med ett pressmeddelande med anledning av helgens händelser.

”Hela samhället behöver kraftsamla”

”Vi är övertygade om att våra insatser var ett steg i rätt riktning även om vi inte nådde ända fram. Vi har konkreta exempel på att de frivilliga vuxna avstyrt situationer där unga flickor utsatts för kränkningar och det jobb som volontärerna gjorde var ovärderligt”, skriver arrangörerna.

Framöver kommer de arbeta mer systematiskt med trygghetsfrågor, i samarbete med polis, kommun och socialtjänst.

”Vårt mål är att alla som besöker Stadsfesten eller våra andra arrangemang ska känna sig välkomna, trygga och ha roligt. Det fåtal besökare som inte sköter sig ska vi göra vad vi kan för att motarbeta. Samtidigt är det en större fråga än så och vi behöver i hela samhället kraftsamla för att visa att sexuella kränkningar av olika slag är lika oacceptabelt på festivaler som i samhället i övrigt”, skriver arrangörerna.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bråvalla: Ingen festival 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Härnösand

Sexualbrott

Våldtäkt