Brödratrio intressant i polisens utredning om dubbelmorden

Av: Anders Johansson, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/LINKÖPING. Polisen i Östergötland misstänker att det äldre paret i Mantorp inte är dubbelmördarnas första offer.

Nu granskar utredarna tidigare likartad brottslighet – och redan i början av veckan fick man upp ögonen för en brödratrio som gripits i Småland.

– De här åtgärderna som vi vidtar är en del av det operativa arbetet som vi inte kommenterar, säger Thomas Agnevik, som för spaningsledningens talan.

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Det äldre paret mördades i sitt eget hem utanför Mantorp. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hittades offren bundna i vad som tros vara ett dubbelt rånmord.

Inledningsvis satsade polisen stora utredningsresurser på att kunna hämta in ett par från ett närliggande samhälle till förhör.

Tittar på tidigare brott

Men parallellt med det - nu nedlagda - spåret har polisen också arbetat med inre spaning.

– Det handlar om att till exempel jämföra olika brottstyper som kan påminna om varandra. Det kan vara så att det finns gemensamma nämnare i olika utredningar, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Han nämner till exempel ett rån mot ett pensionärspar utanför Växjö där gärningsmännen slog till mot deras bostad i tisdags morse.

Men dessutom kan Aftonbladet avslöja att utredarna av Mantorpsärendet tidigt började intressera sig för en brödratrio.

Bröderna ska i början av veckan ha gripits av en slump i Vrigstad i Jönköpings län och i bilen fann polispatrullen då rånarluvor och andra misstänkta ”attiraljer”. Dessutom beslagtogs brödernas kläder, mobiler och bil.

Efter gripandet ska brödratrion ha anhållits av åklagare misstänkta för förberedelse till rån.

Trängde sig in i lägenhet

Polisen i Östergötland, som utreder dubbelmordet på paret utanför Mantorp, har varit i kontakt med kollegorna i Jönköping som grep bröderna.

I bakgrunden för Östgötapolisens intresse finns bland annat en dom för flera år sedan där två av bröderna dömdes till fängelse för att ha trängt sig in i en lägenhet och misshandlat en man med slag och sparkar.

Männen är också dömda för andra brott, till exempel narkotikabrott.

Thomas Agnevik, som för spaningsledningens talan, säger att det ärendet tillhör en del av utredningen som polisen inte kommenterar:

– Det är en del av det operativa arbetet som vi inte vill kommentera närmare för vi vet inte riktigt vad de här kontrollerna kommer att leda till och därför kan vi inte vara detaljerade, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE