Majoritet av väljarna tycker att Alliansen gör rätt

avJoakim Magnå

Tre av fem väljare tycker att Allianspartiernas planer på att väcka misstroendevotum mot tre ministrar är rätt.

Det visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Bland Allianspartierna har man sina väljare med sig, även de med Sverigedemokratiska sympatier tycker att det här är helt rätt, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
Statsminister Stefan Löfven under måndagens presskonferens.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet planerar att väcka misstroendeförklaringar mot statsråden Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

Enligt en enkätundersökning från Aftonbladet/Inizio tycker 59 procent av de tillfrågade väljarna att Allianspartierna agerar rätt. 27 procent anser att det var fel, medan 13 procent är tveksamma eller inte vet.

– De flesta av svenskarna tycker att det är rätt agerat, att begära misstroendeomröstning om de tre ministrarna, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Resultatet följer partisympatierna.

– Bland Allianspartierna har man sina väljare med sig, även de med Sverigedemokratiska sympatier tycker att det här är helt rätt. Däremot tycker de rödgröna naturligtvis att det är helt fel. Frågan har partipolitiska dimensioner.

Besked klockan 10

Hur regeringen och statsminister Stefan Löfven väljer att hantera saken återstår att se, men besked kommer sannolikt på regeringens pressträff klockan 10 på torsdagen.

Bland alternativen finns att statsråden avgår, att det utlyses extraval eller att riksdagen går vidare med att votera om missförtroendeförklaringarna.

Bara sex procent av de tillfrågade väljarna anser det mycket sannolikt att Sverige kommer behöva genomföra extraval till riksdagen under nuvarande mandatperiod. 22 procent menar att det är ganska sannolikt – därmed tycker sammanlagt 28 procent att det är sannolikt att extraval genomförs.

– Men det är intressant. Det har varit en dramatisk mandatperiod – det främsta man tänker på är flyktingkrisen hösten 2015 – och vi har sedan oktober 2015 ställt frågan om extraval, säger Karin Nelsson.

Andelen har fördubblats

Fram till juni 2016 har en stor del av väljarna trott att det varit sannolikt med extraval. Men när Inizio ställde frågan i år i juni inför Almedalen var det bara 14 procent som trodde det.

– Den andelen har ju fördubblats nu, säger Karin Nelsson.

Hela 65 procent anser att det inte är sannolikt med extraval. 470 personer svarade på frågorna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.