Raseri efter Trumps politiska tal – inför 40 000 pojkscouter

avPetter J Larsson

Donald Trump talade inför 40 000 pojkscouter – och började prata politik.

Nu tar scouterna avstånd från presidenten.

”Pojkscouterna förespråkar inte någon politisk kandidat eller filosofi”, skriver scouterna i ett uttalande.

Under måndagen talade Donald Trump vid ett stort pojkscoutläger i amerikanska West Virginia. Men USA:s president fick genast skarp kritik – efter att ha överöst de över 40 000 barnen i publiken med politik.

– Vem fan vill prata om politik när jag står framför pojkscouterna? inledde Trump sitt anförande. Sedan fortsatte han talet – med att göra just det.

Trump pratade bland annat om sin stora valseger, attackerade media som ”låtsasmedia” och uppmanade scouterna i åldrarna 12 till 18 år att bua åt Hillary Clinton och Barrack Obama, skriver The Guardian.

Skämtade om att sparka minister

Han skämtade även om att sparka sin hälsominister Tom Price, som också varit pojkscout, om han inte röstade för att lägga ner Trump föregångares hälsoreform.

– Förhoppningsvis kommer han i morgon att rösta för att påbörja vår väg mot att döda denna hemska sak som kallas Obamacare, talade Trump till barnen.

– Bäst att han röstar (för förslaget), annars kommer jag att säga: ”Tom, du får sparken”.

”Scouterna skäms”

Trump tog även tillfället i akt att sätta press på West Virginias senator Shelley Moore Capito, som uttryckt viss skepsis inför förslaget på republikanernas hälsoreform.

– Ni måste få senator Capito att rösta för det. Ni måste få de andra senatorerna att rösta för det. Det är dags, sa Trump.

Kritiken från föräldrar och samhällsdebattörer lät inte vänta på sig.

”Som en scoutledare och mamma till två scouter är jag rasande... gör mig och mina söner stolta över att vara en del av pojkscouterna istället för att skämmas”, skrev en förälder på pojkscouternas Facebooksida.

”Får aldrig handla om politik”

”Min son var i pojkscouterna och min man var en ledare. Det kommer att smärta att förklara för dessa pojkscouter varför jag inte kommer att stötta deras grupp i år, men jag kommer att göra det”, skrev en annan.

Tidningen Pacific Standards chefredaktör Ted Genoways twittrade: ”Som scouter så lärde vi oss att vår tjänst aldrig fick handla om politik. Scouter ska inte framträda i uniform vid politiska event. Det värsta är att han gjorde det utan anledning. Han gjorde den nationella pojkscoutsammankomsten om sig själv för han får allting att handla om honom själv”.

”Som en Eagle Scout (högsta scoutgraden) – och amerikan – är jag djupt förtvivlad över presidentens ord vid pojkscouternas Jamboree-möte. Barnen förtjänar bättre”, skriver demokraten Chris Turner, en lokalpolitiker i Austin.

Det var organisationen Boy Scouts of America som arrangerade sammankomsten National Jamboree – som hålls var fjärde år och har besökts av sju tidigare presidenter, bland andra Barrack Obama.

Scoutförbundet tar avstånd

Nu går scoutförbundet ut och tar avstånd från Trumps tal.

”Boy Scouts of America är helt och hållet opartiska och förespråkar inte någon position, produkt, tjänst, politisk kandidat eller filosofi”, skriver scouterna i ett uttalande enligt USA Today.

”USA:s sittande presidents inbjudan till att besöka National Jamboree är en tradition sedan länge och är på intet sätt ett godkännande av något politiskt parti eller en specifik politik. USA:s sittande president fungerar som BSA:s hederspresident.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Scouterna

USA