Trump och Macron möts i Paris inför nationaldag

NYHETER

I dag träffas Donald Trump och Emmanuel Macron i Paris, bland annat för att fira Frankrikes nationaldag i morgon tillsammans.

De två presidenterna lär också hedra minnet av terrorattacken i Nice för ett år sedan - och diskutera kriget mot terrorgruppen IS i Irak och Syrien.

– Men att tro att man kan få Trump att ändra åsikt är bara galet, säger utrikespolitiske experten Bertrand Badie.

1 av 2 | Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Här landar USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump i Frankrike.

De två nytillträdda presidenterna möttes senast vid ett Natomöte i maj, då bland annat deras handskakning fick stor uppmärksamhet.

När de träffas nu igen är det efter att Trump tillkännagett att USA lämnar det världsomspännande Parisavtalet om klimatåtgärder, och Macron öppet kritiserat den amerikanske presidenten för beslutet.

Macron har också höjt ett varningens finger för ”den protektionistiska tendens som återuppväckts i USA” och uttalat en mycket mer öppen inställning till frihandel än Trump.

”Strålande”

Av förklarliga skäl undrar många därför hur stämningen vid mötet mellan de två kommer att bli.

– Relationen är strålande, säger en person i Macrons närhet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Christophe Castaner, talesperson för franska regeringen, säger till tv-kanalen LCI:

– Det Macron gör nu är att symboliskt sträcka ut sin hand till Trump.

Utrikespolitiske experten Bertrand Badie, vid Sciences Po-universitetet i Paris, beskriver däremot situationen som att ”spela schack med en man vars strategi är ett mysterium”.

– Det enda konsekventa med honom är att han vill sätta amerikanska nationella intressen först. Att tro att man kan få honom att ändra åsikt är bara galet, säger Betrand Badie till AFP.

Årsdag för terrorattacken i Nice

Diskussionerna mellan de två männen lär istället handla om sådant de är överens om, som kriget mot IS i Irak och Syrien, där både Frankrike och USA deltar, och nyligen nått viss framgång sedan Iraks armé utropat seger i Mosul.

Dessutom fyller ländernas samarbete under första världskriget 100 år, och i morgon, den 14 juli, infaller Frankrikes nationaldag, Bastiljdagen, som paret Trump är inbjudna att fira med det franska presidentparet.

Det här året flyger därför både amerikanska och franska militärflyg inför presidenterna och trupper marscherar längs paradgatan Champs-Élysées.

Datumet utgör också årsdagen för terrorattacken i Nice förra året, som IS tagit på sig, då 86 människor miste livet.

Säkerheten beskrivs som enorm i centrala Paris, 11 000 poliser ska vara i tjänst under Trumps visit. Frankrike lever fortfarande med undantagslagar efter flertalet attacker de senaste två år sedan. Fransk polis uppger också att man lyckats förhindra flera attacker den senaste tiden.

Träffade rysk advokat

För Trump, som bland annat klagat på att Paris mist sin charm på grund av alla terrordåd och sagt sig ”representera invånarna i Pittsburgh, inte Paris”, blir resan en möjlighet att komma ifrån de senaste skandalerna på hemmaplan där sonen Donald Trump Jr själv publicerat bevis för att han träffat en rysk advokat nära knuten till den ryska regeringen i hopp om att få material kring pappans motkandidat Hillary Clinton.

Oavsett hur mötet går mellan presidenterna behöver de två länderna varandra, framförallt behöver Frankrike och hela Europa stormakten USA, konstaterar Manuel Lafont-Rapnouil vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations. Bland annat gäller detta för Natosamarbetet, men också i flera andra frågor:

– Oavsett vad man tänker är USA fortfarande USA och vi behöver dem i flera frågor. Du kan inte bara säga att ”Trump är där, så vi väntar tills han försvunnit”, säger Manuel Lafont-Rapnouil till AFP.

Det är dock inte säkert att fransmännen håller med. Bra 14 procent av befolkningen säger sig ha förtroende för Trump, enligt en undersökning från Pew Research. Och redan under torsdagen planeras demonstrationer mot besöket i centrala Paris.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Paris

Nice