Par fick besök av falska poliser – nu varnar polisen

1 av 2 | Foto: Polisen
Så här ser en polislegitimation ut.
NYHETER

Tre personer dök upp utanför parets hem och hävdade att det var från polisen – vilket inte var fallet. Nu har polisen gått ut med en varning för trion.

– Misstänker man att något inte är rätt ska man ringa 112, säger Richard Glantz vid polisen nordvästra Skåne.

Det var i fredags som ett par utanför Landskrona fick oväntat besök på deras gård. Utanför deras dörr stod två unga män och en ung kvinna klädda i mörka overaller. De uppgav att de var poliser och trängde sig in i hemmet.

– Allt har gått väldigt snabbt, de ska bara ha gått rakt in, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör för polisen nordvästra Skåne.

De ska ha utfört någon form av ”husrannsakan”. När paret undrade vad som stod på fick de som svar att det var ett polisärende – men de fick aldrig se någon legitimation.Trion gick dessutom igenom en lada samt ytterligare en byggnad innan de lämnade platsen i en mörk bil.

”Inte så vanlig företeelse”

De tre personerna är nu misstänkta för föregivande av allmän ställning, då de uppgav sig vara poliser, samt hemfridsbrott. Än vet man inte vilka det var. Polisen har gått ut med en varning på sin Facebooksida.

– Vi har gått ut med varningen för att inte fler ska få påhälsning av den här trion.

Vad de gjorde där vet polisen inte.

– Det går bara att spekulera i det. Det kan ha varit en förberedelse inför kommande inbrott. Eller så var det någon form av rånförsök, men att de inte hittade något av värde. Det får utredningen utvisa.

Enligt Richard Glantz så är detta relativt ovanligt. Tidigare har det förekommit åldringsbrott där personer utger sig för att vara till exempel hantverkare.

– Det är inte så vanligt att man säger att man är från polisen. Det här är första fallet i nordvästra Skåne.

Polisens viktiga råd

Han ger tips på hur man ska kunna veta om det är en riktig polis eller inte. Till exempel visar de alltid polislegitimation.

– Man ska inte släppa in en enda människa över tröskeln förrän de är identifierade. De stegade rakt in, så jobbar inte vi – man ska kunna identifiera sig. Och vi säger alltid anledningen till varför vi är där, säger han och fortsätter:

– Misstänker man att något inte är rätt ska man ringa 112.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott