Klimatforskare oroliga att ny rapport tystas ned

avDaniel Nilsson

NYHETER

Forskare i USA är oroliga för att en ny klimatrapport kommer att tystas ned av den amerikanska regeringen.

Tidningen New York Times har fått tillgång till en kopia av rapporten, innan regeringens godkännande, som har tydliga bevis för en ökad medeltemperatur och människans påverkan på klimatet.

Foto: Jim Cole / AP TT NYHETSBYRÅN

Medeltemperaturen i USA har stigit hastigt sedan 1980-talet och de senaste decennierna har varit de varmaste på 1 500 år, enligt en ny klimatrapport.

Klimatforskare som jobbat med rapporten är nu oroliga att USA:s president Donald Trump och hans regering kommer att försöka tysta ned, eller ändra i resultaten. Tidningen New York Times har kommit över en kopia av rapporten som just nu väntar på ett godkännande från den amerikanska regeringen.

– Vi har nu tillgång till rapporten i sin helhet eftersom forskarna, liksom majoriteten av den amerikanska befolkningen, inte litar på att Trumpregeringen kommer att berätta sanningen, säger Liz Perera som är chef för miljöorganisationen Sierra Club till tidningen the Hill.

En av slutsatserna i rapporten är att amerikanerna, i stor utsträckning, redan känner av en klimatförändring och att anledningen till den stora temperaturhöjningen de senaste 60 åren delvis beror på mänsklig påverkan.

”Bevisen för en klimatförändring finns i överflöd, från toppen av atomsfären till botten av haven”, lyder ett av citaten i rapporten.

USA:s president Donald Trump har vägrat att kommentera huruvida han tror att den globala uppvärmingen är ett resultat av människans påverkan och hans miljöskyddschef, Scott Pruitt har sagt att han är mycket skeptisk till klimatvetenskapen.

Varken Vita huset eller den federala miljöskyddsmyndigheten har kommenterat uppgifterna som publicerats i New York Times.

I måndags avslöjade tidningen the Guardian hur det amerikanska jordbruksdepartementet fått tydliga instruktioner om hur man ska undvika termen ”klimatförändringar” och istället använda sig av uttryck som ”extremt väder”

ARTIKELN HANDLAR OM