Så här ser viruset ut.
Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen / VG
Så här ser viruset ut.

Virus sprids på Facebook – så skyddar du dig

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett virus sprids just nu bland nordiska Facebookanvändare. Det ser ut som att en kompis tipsar om ett roligt klipp – men försöker egentligen ta över ditt konto.

– Det installerar ett tilläggsprogram som kan användas för att stjäla din identitet, säger it-experten Jörund Heimholt till Nettavisen.

Så här ser viruset ut.
Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen / VG
Så här ser viruset ut.

Du har säkert varit med om det tidigare. En kompis har sett något roligt på internet och vill nu tipsa dig om detta. Men skenet kan bedra.

Just nu sprids ett Facebookvirus bland annat hos nordiska användare på det sociala nätverket. Det sprids genom autogenererade meddelanden i Facebook Messenger som ser ut att komma från vänner. En kort text, en emoji och en länk står med i meddelandet.

”Kan stjäla din identitet”

Om man klickar på länken kommer man till en sida där man uppmanas ladda ned ett tillägg till webbläsaren Chrome.

– Skadan det gör är att det det hämtar information från din Facebookprofil. Det installerar ett tilläggsprogram som kan användas för att stjäla din identitet, säger it-experten Jörund Heimholt till Nettavisen.

Om du klickar på länken kan viruset sedan spridas vidare till dina egna vänner på exakt samma sätt.

Det finns dock en lösning för de som drabbas eller är oroliga. Återställ webbläsaren och se till att byta lösenord på Facebook. Det kan också vara bra att se över sina sekretessinställningar på det sociala nätverket.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN